Ethan Hawke had moeite met succes van Uma

AMSTERDAM - Ethan Hawke had stiekem toch een beetje moeite met het succes van zijn vrouw Uma Thurman. De filmsterren waren van 1998 tot 2004 getrouwd en kregen samen twee kinderen.

Thurman werd in die tijd als muze van filmmaker Quentin Tarantino alom bejubeld. Zo speelde ze in de succesvolle 'Kill Bill'-films. Hawke moest het voornamelijk doen met kleine filmrollen in kleinere producties.

De 36-jarige acteur noemt het 'niet eerlijk' als de carrière van de één enorm opbloeit, terwijl de ander niet aan de bak kan komen. "Het draait dan niet zozeer om jaloezie, maar om de vraag of degene met wie je je leven deelt wel in staat is om je te steunen."

Thuishaven

Want als je elkaar nooit ziet, kun je geen veilige thuishaven opbouwen, stelt Hawke.

Als voorbeeld van een filmsterrenhuwelijk dat wel is geslaagd, noemt hij dat van Joanne Woodward en Paul Newman. Woodward, die in 1958 de Oscar voor beste actrice won voor 'The three faces of Eve', zette haar carrière op een laag pitje toen ze Newman eeuwige trouw had beloofd.

Meten

Toch kan Hawke zich best meten met zijn succesvolle ex. Hij speelde in films als 'Dead poets society', 'Great expectations' en 'Before sunset'.

In 2001 werd hij voor zijn rol naast Denzel Washington in 'Training day' genomineerd voor een Oscar. Die won hij overigens niet. Maar evenmin won Thurman in 1994 de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in 'Pulp fiction'.

Tip de redactie