AMSTERDAM - Manu Chao wordt de afsluiter van Pinkpop 2003. Dat maakte organisator Jan Smeets dinsdag op een persconferentie in de Amsterdamse poptempel Paradiso bekend. En als er oorlog komt, gaat het festival gewoon door.

Het bekende popfestival in het Limburgse Landgraaf heeft dit jaar plaats op 7, 8 en 9 juni. Voor de maandag staan verder optredens gepland van onder meer Relax, Moloko, Saybia en Solomon Burke. Ook staan Audioslave, Beef, Danko Jones, Röyksopp, The Cardigans, Krezip, Queens Of The Stone Age, Linkin Park en Ilse de Lange op deze tweede pinksterdag en tevens laatste festivaldag op het podium.


Moby, die op Pinkpop 2000 de afsluiter was, speelt dit jaar op zaterdag

Op zaterdag spelen Skin, Placebo, Deftones en Moby. Moby speelde enkele jaren geleden al op Pinkpop als afsluiter.

Nu of nooit

Ook speelt traditiegetrouw de winnaar van de Nu of Nooit prijs. Dit jaar is dat de highschoolmetal band Liftid, op zondag. Verder spelen zondag Silkstone, Ozark Henry, The Eighties Matchbox B-line Disaster, Zuco 103, Peter Pan Speedrock, Flogging Molly, Lifehouse, Counting Crows, Anouk en Massive Attack. Ook the Dandy Warhols, bekend van de Vodafone reclame, treden op eerste pinksterdag op.

Oorlog

"Zeker weten doe je het nooit, maar als de oorlog uitbreekt in Irak denken wij toch dat de meeste bands die wij hebben geboekt voor Pinkpop 2003 zullen komen", aldus Smeets in Paradiso. Toch blijven er zorgen over de gevolgen van een eventuele oorlog voor de muziekbranche. "Alle directeuren van Europese popfestivals waren afgelopen weekeinde in Londen voor een vergadering", zegt Smeets. "Verleden jaar spraken we nog over zoiets als crowdsurfen, maar nu was de oorlogsspanning de rode draad die door de bijeenkomst liep."

Uitgelekt

Veel namen van optredende artiesten waren vooraf al uitgelekt via sites op internet. Vooral de website graz.nl is wegens het grote aantal juiste voorspellingen bij eerdere Pinkpop-edities populair bij popliefhebbers. De site voorspelde bijvoorbeeld al de komst van Manu Chao.