AMSTERDAM - Joop Braakhekke hoopt nog altijd op een filmrol. "Ik had dolgraag acteur willen worden", vertelt de 66-jarige kookgek in De Telegraaf. "Als ik benaderd zou worden, zou ik het meteen doen." Braakhekke zegt dat hij niet actief op zoek gaat naar een rol.

"Ik ga mezelf niet in de etalage zetten en bellen of iemand een filmrol voor me heeft", vertelt hij. "Misschien moeten ze dan wel vreselijk hard lachen."

De topkok zou ook dolgraag een vervolg maken op zijn succesvolle tv-programma Kookgek. "Het is een mysterie waarom het geen vervolg heeft gekregen", zegt hij. "De mensen in Hilversum zijn hartstikke gek."

Trouwen

Braakhekke maakt in april bekend dat hij gaat trouwen met zijn partner Wim Nijkamp. Hij zorgde voor wat opschudding toen hij vertelde dat hij tot dat besluit was gekomen omdat de islam de grootste godsdienst van Nederland lijkt te worden.

"Zo heb ik het niet bedoeld", zegt hij nu. "Laat ik het zo zeggen, er zijn landen die het samengaan van hetzelfde geslacht niet accepteren.

Het kan zelfs zo ver gaan: als we op reis gaan en een van ons zou in het ziekenhuis belanden, dan mogen we niet bij elkaar zijn omdat je geen familie bent." Om dat te voorkomen stapt het stel na een relatie van 35 jaar in het huwelijksbootje.

Onverdraagzaamheid

In Nederland wordt Braakhekke ook wel eens geconfronteerd met onverdraagzaamheid wat betreft zijn geaardheid. "Toen Wim en ik een huis kochten in Hindelopen, werd ik niet meteen geaccepteerd", bekent hij.

"Mijn boot onder de drop, rauwe eieren in de plooien van mijn zeil." Braakhekke zegt toch respect te hebben voor het 'volksgericht'.

"Ik vind dat een ander wel het recht heeft om zijn mening te ventileren", zegt hij. "Als het maar niet gemeen gespeeld wordt."

Restaurants

Joop Braakhekke heeft twee restaurants in Amsterdam: Le Garage en En Pluche.

In maart maakte de kookgek bekend dat hij van plan is de twee restaurants binnen vijf jaar over te dragen aan de mensen met wie hij nu samenwerkt.