AMSTERDAM - Angela Schijf barstte in tranen uit toen ze voor het eerst een wapen afvuurde. "Nadat ik mijn eerste vijf schoten had gelost, moest ik gewoon even janken van de adrenaline en de emoties die dat teweegbrengt", vertelt ze.

"Dat is zo heftig, een wapen waarmee je mensen kan doden."

De actrice volgde de schietlessen om zich voor te bereiden op opnamen voor de politieserie Flikken Maastricht, die de Tros vanaf 3 september uitzendt. Voor de serie liep de 28-jarige Schijf mee met de politie van de Limburgse hoofdstad.

Goed

"Ik moest leren boeien en schieten, leuke vaardigheden om mee te maken", stelt ze. Het schieten heeft ze inmiddels onder de knie. "Als ik tweehonderd schoten los en er gaan er zeven naast, dan is dat veel. Ik kan heel goed schieten."

In de lichtvoetige actieserie speelt Schijf, die de bijnaam 'Schietschijf' kreeg, de rol van de stoere Eva van Dongen, een rechercheur die het liefst haar eigen boontjes dopt. Als ze moet samenwerken met de Amsterdamse brigadier Floris Wolfs ontstaat een klassieke strijd der seksen.

Diepgang

Victor Reinier, die de rol van Wolfs speelt, ziet juist die diepgang van de personages als het sterke punt van de televisieserie. "Dat die twee mensen veel voor elkaar voelen is duidelijk", zegt hij over de hoofdpersonages. "Het verleden en de persoonlijke geheimen maken Wolfs interessant."

In tegenstelling tot de andere acteurs hoefde Reinier niet in de leer bij de politie van Maastricht. "Ik had een voorsprong door twaalf jaar Baantjer", vertelt de 44-jarige acteur, die rechercheur Dick Vledder speelde in de Amsterdamse politieserie.

Politie

"Ingrijpen, schieten, het fysieke politiewerk, dat had ik allemaal al gedaan. Gelukkig is er een nauwe samenwerking met de politie, dus als je vragen hebt krijg je antwoorden uit de eerste hand."

Zelf is Reinier niet altijd een schatje geweest. "Ik ben een Amsterdamse jongen, dus ik heb de politie wel eens gesproken", legt hij uit. "Verkeersovertredingen bijvoorbeeld en als je jong bent, ben je wel eens nieuwsgierig."

Krakersrellen

"Tijdens krakersrellen ben je dan soms op de verkeerde plek, uit nieuwsgierigheid." Schijf, die al enkele jaren in Antwerpen woont, komt agenten vooral tegen in het verkeer.

"Bekeuringen voor parkeren en te snel rijden heb ik wel gekregen", bekent ze. "Om drie uur 's nachts moet ik toch lekker over de snelweg kunnen scheuren?"