AMSTERDAM - De adoptie van Madonna van het Malawische jongetje David Banda loopt mogelijk gevaar. De door de rechtbank aangewezen staatsambtenaar, Penstone Kilembe, mag niet naar Groot-Brittannië afreizen.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3867 Daar zou hij beoordelen hoe Madonna en haar echtgenoot Guy Ritchie fungeren als adoptieouders. Kilembe is de popster en haar gezin goed gezind.

Voor het bezoek is een stokje gestoken door Kate Kainja, de Malawische minister van vrouw- en kinderontwikkeling.

Volgens de krant The Malawi News beschuldigt de minister Kilembe ervan een vliegticket en geld van Madonna te hebben aangenomen zonder toestemming van de overheid.

Vrees

Kilembe ontkent ook maar iets te hebben aangenomen van de wereldberoemde zangeres. Hij heeft de vrees uitgesproken dat het adoptieproces in gevaar komt nu de minister een andere afgevaardigde naar Madonna en haar gezin stuurt. Die kan een negatief oordeel uitbrengen over de adoptie door Madonna.

Madonna kreeg in oktober vorig jaar de voogdij toegewezen over de toen 1-jarige David. De rechtbank had Kilembe aangewezen om Madonna twee keer op te zoeken in haar woning in Londen en verslag uit te brengen van de gezinssituatie. Zijn getuigenis zou bepalend zijn voor het formaliseren van de adoptie.

Kritiek

De wet in Malawi verbiedt internationale adopties. Zodoende barstte een storm van kritiek los toen Madonna wel een Malawisch kindje adopteerde. Mensenrechtenorganisaties beweren dat de popster geldende adoptieregels aan haar laars heeft gelapt.

Madonna wordt nu tot volgend jaar nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten, voordat ze tot officiële adoptie kan overgaan.