AMSTERDAM - Koningin Beatrix is woedend over het politiek debat dat is ontstaan naar aanleiding van het screenen van toekomstige leden van de koninklijke familie. Beatrix vindt niet dat ze onrechtmatig heeft gehandeld en houdt vast aan verworven rechten.

In tegenstelling tot wat de Tweede Kamer wil, hoeven de regels niet te worden veranderd. Dat meldt de Volkskrant zaterdag.

Het zou de Koningin vooral hinderen dat ze nu wordt afgeschilderd als iemand die ongestraft in iemands verleden mag spitten. Ze vindt zelf dat het om de veiligheid van de staat gaat. Bovendien zijn in het verleden alle mogelijke echtgenoten van de koninklijke familie onderzocht.

De BVD heeft van de partners van alle zonen Beatrix het verleden en de familiaire omstandigheden bekeken. Ook van prinses Margriet en prinses Irene werden de relaties van hun kinderen onder de loep genomen.

Premier Balkenende liet eerder weten dat de BVD zo'n onderzoek niet aan de minister hoeft te melden. In de formatieonderhandelingen is inmiddels besloten dat dit in de toekomst wel moet gebeuren.