AMSTERDAM - Marco Borsato en Anouk hebben donderdag in de Heineken Music Hall in Amsterdam de meest prestigieuze prijzen gekregen tijdens het jaarlijkse Edison Music Awards-gala. Anouk werd onderscheiden als beste zangeres nationaal. Marco Borsato nam een Edison in ontvangst als beste zanger nationaal.

Tijdens de 44e editie van het gala kreeg Rene Froger een Edison voor zijn volledige oeuvre. Mark Knopfler, die eerst successen vierde als zanger en gitarist van de Britse popgroep Dire Straits en in de afgelopen jaren een eveneens succesvolle solocarrière opbouwde, kreeg de oeuvreprijs in de categorie internationaal.

Blof kreeg wegens het album Blauwe ruis de onderscheiding voor beste groep nationaal. Venice ontving het beeldje voor beste groep internationaal voor de cd Welcome to the rest of your life. Norah Jones viel wegens haar album Come away with me in de prijzen als beste zangeres internationaal. Robbie Williams kreeg een Edison als beste zanger internationaal.

In totaal werden er in zestien categorieën Edisons uitgedeeld. In de minder prestigieuze Edisoncategorieën vielen de volgende artiesten in de prijzen: Relax (beste nieuwe artiest nationaal)
Avril Lavigne (beste nieuwe artiest internationaal)
Brainpower (beste r&b/ hiphop)
Sophie Ellis Bextor (beste dance)
Within Temptation (beste dvd)
Queens of the Stone Age (beste alternative)
Di-rect (publieksprijs beste single)
Blof (publieksprijs album van het jaar)