AMSTERDAM - The Rolling Stones gaan in april dan wel naar China om de veertigste verjaardagvan de band te vieren, toch zijn Mick, Keith, Ronnie en Charlie allesbehalveoude bekenden voor de Chinezen.

Tot dit jaar was in de Volksrepubliek nooit een cd van The Stones officieeluitgebracht. Het verzamelalbum 40 Licks was eerder dit jaar voor veel Chinezende eerste kennismaking met de oude rockers. Het management van de band wasnogal verbaasd toen het te horen kreeg dat de organisatoren van de concerten inShanghai en Beijing tijd nodig hebben om reclame te maken voor de optredens ende Chinese muziekliefhebbers uit te leggen wie The Rolling Stones zijn.

In het Westen zijn hun concerten in enkele uren uitverkocht, maar hier is erslechts een handvol mensen die de namen van de bandleden kan geven of hun besteliedjes noemen, zegt Chen Jixin namens de concertpromotor in Beijing. Dekaartverkoop voor de concerten moet nog beginnen.

Helemaal onbekend zijn The Stones toch niet, daar zorgt het illegale circuitwel voor. In verscheidene winkeltjes in Beijing zijn piraatversies van eeneerder verzamelalbum, Hot Rocks 1964-1971, te koop voor tien yuan, iets meerdan een euro.

Het voorprogramma van The Stones zal verzorgd worden door Cui Jian, deberoemdste rocker van China. Cui is immens populair, maar hij heeft sinds zijnoptreden op het Tiananmen-plein tijdens de protesten in 1989 nauwelijks meergrote shows mogen geven. De 42-jarige Cui zei dat spelen op hetzelfde podiumals The Rolling Stones een grote eer is voor iedereen die van rock-'n-rollhoudt en optredens geeft op een authentieke manier.