AMSTERDAM - Prinses Margarita Bourbon de Parme, de oudste dochter van prinses Irene, beschudigt het koninklijk huis en haar familie dat zij en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn op een onbehoorlijke en onwettige manier zwart worden gemaakt. Zo zou ze naar eigen zeggen worden afgeluisterd door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Onderwerp van discussie is de echtgenoot van prinses Margarita.

De koningin en de RVD hadden alle ellende kunnen voorkomen door in een vroeg stadium serieus met Margarita in gesprek te gaan. Duidelijk is dat zij (Margarita) dat graag wilde en dat ze daarin steeds is gefrustreerd.

Het is dus aan de koningin zelf te wijten dat deze commotie is ontstaan. Zij had wijzer moeten zijn. Of alles waar is of niet, majesteit heeft ronduit dom geopereerd. Luisteren en je gesprekspartner het gevoel geven serieus genomen te worden levert altijd meer op dan iemand arrogant de rug toekeren. Zeker van Beatrix valt me dat erg tegen. Is dit geen basisbeginsel van alle serieuze diplomatie?
Eric Peters

Het meest trieste van dit verhaal is dat Margarita zichzelf gelooft.Ze lijkt echt te geloven dat de hele wereld tegen haar en haar man is.Niet alleen de koninklijke familie kreeg ervan langs maar ook verschillendekranten en zelfs roddelbladen.

Laat het arme kind een goede therapeut zoeken. In iedere familie komt zoiets wel voor, dus laten wij Margarita dankbaar zijn voor het feit dat ze heeft laten zien dat de Oranjes ook maar mensen zijn.

Margarita heeft door de manier waarop ze naar buiten is getreden, de koninklijke familie in het gelijk gesteld. De beste mensen hebben waarschijnlijk al lang gezien dat er iets fout ging bij haar en hebben waarschijnijk hun best gedaan haar tegen zichzelf te beschermen. Helaas blijkt nu.

Afijn, ik wens de familie van Margarita en met name haar ouders veel sterkte toe. Het moet voor een ouder vreselijk zijn je kind zo ongelukkig te zien.
Sandra Boenk

Dat arme meisje is duidelijk geïndoctrineerd door een patser die wel graagzijn kontje in het geld van het koninklijk huis zou willen draaien.

Thea Cullens

Ik kan best begrijpen dat die man geld wil zien. Het is iemand van adelwaarvan het geld geheel op is doordat zijn voorouders nogal riant geleefdhebben terwijl ze het geld niet hadden. Men kan beter eens de geschiedenisvan zijn fanilie uitpluizen in plaats van het konklijk huis zwart te maken. Alsdat namelijk eenmaal bekend is, weet iedereen gelijk de gedachte erachter waaromze dit doen.

Guido de Kock

Ik ben zeker niet tegen het koninklijk huis, maar waar rook is is vuur. Als er nou eens wél wat van waarheid inzit. We hoeven toch niet per se aan te nemen dat ze liegen?
Gerard Rila

Tot op heden heb ik nog nooit van die twee gehoord. Wat zielig, zeg, om op deze manier in de publiciteit te willen komen. 'Their 5 minutes of fame!' Morgen is het al 'yesterdays news'. Ik geloof ook dat Margarita een psychiater nodig heeft.
Helena Anastasia

Het lijkt me een goede zaak uitgebreid onderzoek te doen naar de feiten waarop prinses Margarita haar beschuldigingen baseert. Zolang het om een familieruzie gaat dienen wij er buiten te blijven. Waar het koninklijk huis in het geding is, is het een aangelegenheid van het Nederlands volk. Ik wacht de resultaten van een juridische procedure (door de landsadvocaat en de advocaat van de verdediging) af. Afhankelijk van de uitkomst moet de regering stappen ondernemen.
W van Groeneveld

Heb er nooit aan getwijfeld dat Beatrix niet alleen het land regeert, maar ook haar familie!
Silverstone

Hetgeen Margarita en haar man Edwin doen zegt meer over die twee dan over het koninklijk huis. De aan lager wal geraakte 'adellijke' Edwin bewijst hiermee dat hij Margarita heeft getrouwd om geldelijke verwachtingen.

Nu die niet komen en hij kennelijk ook zijn eigen brood nooit heeft kunnen verdienen, tracht hij op deze wijze aan geld te komen. Schande.
E. C. de Smit

Wat waar en wat niet waar is zullen wij waarschijnlijk nooit weten. Zo hoort het ook, ordinaire familieuzies horen in de familie uitgevochten te worden.

Al die mensen die nu zeggen dat Beatrix haar macht niet mag misbruiken hebben boter op hun hoofd, eenieder maakt immers gebruik van de kruiwagens die men heeft. Alleen bij ons zal het de krant niet halen.
Karen v.d. Water

Wat er waar is van al die verhalen weet ik niet en het kan me ook niet schelen. Wat ik wel zie, is een vrouw die zielsveel van haar man houdt. Ongeacht wat hij is en doet en daarvoor vecht tot het bittere einde en tegen de hoogste macht.

Dat is ontroerend en dapper, iets waar ik veel respect voor heb.In deze wereld van haat en ellende is het toch fijn om zoveel liefde te zien?
Harry Blokdijk

Ik heb een beetje het gevoel dat deze mevrouw psychisch niet helemaal inorde is en dat ze op zoek is naar aandacht. Dat ze zo in de ban is van haar man dat ze alles probeert te doen om hem vrij te pleiten (wat nu nooit meer gaat lukken).

Als je dit soort dingen zegt over je familie dan moet je of wel echtbewijzen hebben of verschrikkelijk dom zijn. Ik denk het laatste.Ik denk dat heel Nederland zeer benieuwd is naar de echte bewijzen, als dieer al zijn.
Henk Verdijk

Maartje van Weegen had destijds niet hoeven te noemen dat prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn 'afwezig waren wegens financiële problemen.' Zoiets zeg je toch niet zomaar even voor een miljoenenpubliek! Ze kan nog zo hard roepen dat ze het van een 'zeer betrouwbare bron had'. Dat is geen reden om dat via de NOS (staatsomroep) te melden. Foei Maartje.
Johan Booy

Prinses Margarita maakt zichzelf belachelijk op deze manier. Of het nu wel of niet waar is wat ze zegt: ze moet de eer aan zichzelf houden. Hier bereikt ze niets mee.
Janet Beijer

Als je je gram wilt halen doe het dan anders en bespreek het in de familie.
Jan Kurvers

Voor Beatrix een goede en legitieme reden om af te treden. Willem-Alexander kan dan de monarchie in afgeslankte en moderne vorm introduceren. Pfffff eindelijk.
M. Zwol