HILVERSUM - Prinses Margarita meent "dat het heel belangrijk is" dat mensen weten wie de Oranjes zijn "die zogenaamd het land mogen regeren, want ze maken wel machtsmisbruik. Dat kan niet,zeker niet tegen familieleden, maar tegen niemand niet. Zo mag je niet met mensen omgaan." Dat zei ze dinsdagavond in het tv-programma NOVA.

Margarita, dochter van prinses Irene, en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn hangen nu al vier weken de vuile was buiten van de familie in HP/De Tijd tegen de familie van Margarita. Ze voelen zich vreselijk gedwarsboomd in hun leven, omdat de families Oranje en De Bourbon de Parme man Edwin niet zien zitten.
Het is de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie de publiciteit zoekt op televisie.

De prinses zegt, met haar man, door te zullen gaan tot de waarheid volledig boven tafel is gekomen. "Wij staan, Edwin en ik, zo sterk dat we niet uit elkaar te drijven zijn, dus of de campagne doorgaat of niet, wat ze willen bereiken, bereiken ze niet."

Respectloos

Over de actie van haar man en haarzelf zegt ze: "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen begrijpen dat wij heel graag willen dat ze zien dat het voor ons gaat om respect. En de manier waarop mijn man is afgeschilderd tot nu toe is respectloos geweest," zegt Maragrita. Ze heeft volgens eigen zeggen de bewijzen te hebben "om aan te tonen dat er onoorbare zaken gebeurd zijn."

Kritiek over het buiten hangen van de vuile was noemt ze begrijpelijk, maar verwerpt ze: "Die vuile was over Edwin en mij was al eerder buiten gehangen. Ons verhaal is niet meer dan een verweer, een poging om de waarheid vast te leggen en naar buiten te brengen zodat eenieder die kan zien zoals die is."

Lekken

Ze zegt dat haar familie lekt naar de pers. "Ik heb zelfs een brief van de hoofdredacteur van Weekend. Daar wordt in verwezen dat de informatie van de familie de Bourbon de Parme komt. Maar daarbij sluit ik niet uit dat het belang van de Koninklijke Familie niet daar ook in zat."

"Het wordt keihard gespeeld, de acties om Edwin te beschadigen en om ons uit elkaar te drijven. Die gaan nog voort, in ieder geval om Edwin nog meer te beschadigen. Dat zie je nog steeds, want afgelopen zaterdag verschijnt er een heel groot artikel in de Telegraaf, waarin een en al ellende wordt gesproken over Edwin. Er wordt eigenlijk alleen maar respectloos, wederom respectloos, met hem omgegaan."

Afluisteren

De prinses meent ook voorbeelden van afluisterpraktijken te hebben waargenomen. "We zijn naar Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst gegaan om hulp te vragen. Terwijl wij daar gaan zitten, kijk ik naar de muur en ik zie tussen de prachtige mooie houten panelen een microfoontje uitsteken. Heel klein, maar heel duidelijk."

Ze denkt dat ook de Koningin gesprekken opneemt, want er waren bij een conversatie tussen de koningin en Margarita mensen in een belendende kamer. "Ik was met een prive-gesprek met haar bezig, dus er zouden geen mensen in de kamer daarnaast moeten zitten. Ik denk dat ze dit doet omdat zij alles wil weten. Zij wil de totale controle hebben over informatie die uitgegeven wordt, hoe ze haar positie het beste kan behouden en kan verdedigen."

Ma Mia

In haar laatste gesprek met de Koningin zou Margarita volgens eigen zeggen hebben gezegd: "Ik weet dat je haat in je draagt en ik weet ook wie je haat en dit is even moeilijk voor mij om te zeggen maar de liefde van de mensen ligt niet bij jou, Trix, maar die ligt bij Ma Mia, Koningin Juliana."