AMSTERDAM - De doorgewinterde portier van hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam kan zich niet heugen dat het eerder zo druk was voor 'zijn' hotel. "Ja, toen Willem-Alexander en Máxima trouwden waren er ook veel mensen. Maar die schreeuwden niet zo hard."

Het moge duidelijk zijn: de Idols-hype heeft maandagmiddag voor grote drukte gezorgd in de hoofdstad. Amsterdam werd aangedaan door Jim (15) en Jamai (16), ieder in een eigen bus met opdruk, voor een heuse persconferentie. Het uitdelen van handtekeningen na afloop op het plein kon geen doorgang vinden. De beveiliging van RTL4 en het hotel konden niet garant staan voor de veiligheid van de twee jongens in de menigte.

De komende week maken de twee idolen in spe een promotietoer door Nederland. Tot zaterdag, want dan is de finale van het televisieprogramma. Tijdens de finale zullen Jim en Jamai drie nummers ten gehore brengen: de mogelijke single van de winnaar, Your Song van Elton John én een keuzenummer van beide kandidaten uit een eerdere aflevering van het programma. Onder belangstelling van de massaal opgekomen pers vertelde Jim dat zijn nummer 'Tell her' heet en dat van Jamai 'Step right up'.

De winnaar is verzekerd van een platencontract met platenmaatschappij BMG, maar ook de negen andere finalisten vallen mogelijk met hun neus in de boter: zij hebben een optiecontract. Gezien de lage leeftijd van de jongens vertelde een vertegenwoordiger van RTL4 dat de Arbeidsinspectie inmiddels een bezoekje heeft gebracht aan Idols. Tot 8 maart wordt er nog een oogje dichtgeknepen, daarover is zelfs overleg gevoerd met de hoofdofficier van justitie.

Jim en Jamai lijken de drukte gelaten over zich heen te laten komen. Gevraagd naar hun idealen zeggen beiden "gewoon graag muziek te willen maken" . Over de toekomst bestaat nog niet veel duidelijkheid, eerst maar eens de finale doorkomen. Geld wordt er nog niet verdiend door het tweetal, in tegenstelling tot de televisiezender. Jamai: "Ik hou er nu nog niets aan over, misschien komt dat later".

RTL4 is in ieder geval tevreden. "We hebben laten zien dat we volgens plan in staat zijn een nieuw Nederlands idool voort te brengen."

Na de persconferentie zwaaiden Jim en Jamai naar de menigte vanaf een balkon. Het tweetal moest Krasnapolsky via de zij-ingang verlaten. De politie te paard kwam er aan te pas om gillende fans op afstand te houden.