AMSTERDAM - De nieuwe biografie van Jim Morrison, 'The end: Jim Morrison', heeft opnieuw vragen opgeroepen over de dood van de zanger van The Doors. Volgens de officiële verhalen overleed hij in 1971 op 27-jarige leeftijd aan een hartaanval in een badkuip in Parijs.

Maar de Franse biograaf Sam Bernett zegt wel beter te weten. De voormalige nachtclubmanager beweert Morrison dood te hebben aantroffen in een toilet van de club, nadat hij was bezweken aan een overdosis heroïne. Ook bestaat de theorie dat Morrison nog altijd in leven is.

Bernett wordt al jaren lastig gevallen door journalisten die de dood van Morrison onderzoeken en die de geruchten rondom de heroïneoverdosis hadden gehoord. Toch hield hij zijn verhaal voor zich, tot zijn vrouw hem overhaalde een boek te schrijven.

Badkuip

Volgens Bernett had Morrison schuim en bloed rond zijn neus toen hij hem aantrof. Twee dealers zouden de zanger naar huis hebben gedragen en in de badkuip van zijn appartement hebben gelegd.

Zelf had hij een ambulance willen bellen, maar dat werd verhinderd door de eigenaar van de club, die vreesde voor negatieve publiciteit.

Slaap

Ondanks de gedetailleerde beschrijving van Bernett strookt zijn verhaal met dat van Pamela Courson, de vriendin van Morrison, die drie jaar na hem overleed aan een overdosis. Volgens haar gingen ze op de nacht van zijn dood samen naar de film, toen uit eten, waarna ze thuis plaatjes draaiden en in slaap vielen.

Morrison zou midden in de nacht wakker zijn geworden omdat hij zich niet lekker voelde en een warm bad hebben genomen. Courson trof hem daar later dood aan.

Autopsie

Jim Morrison ligt begraven op de Parijse begraafplaats Père Lachaise. Autoriteiten laten weten dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het onderzoek naar de dood zijn door de komst van het boek wordt heropend. Autopsie op het lichaam van de zanger is nooit verricht.

The Doors behoort met nummers als 'Light my fire' en 'Riders on the storm' tot een van de meest legendarische bands van de jaren zestig en zeventig.