AMSTERDAM - De 42-jarige A. N. is woensdag vrijgesproken van het stalken van Wendy van Dijk. De verdachte werd wel voor andere beschuldigingen veroordeeld. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank van Amsterdam laten weten.

N. verstuurde meerdere e-mails naar de presentatrice, waarin onder meer stond dat hij haar zoontje Sem wilde ontvoeren. Op haar website plaatste hij diverse bedreigingen.

De man stond ook terecht voor mishandeling en bedreiging van andere personen in Amsterdam en Leeuwarden, onder wie een ex-partner en politiemensen. Daarvoor kreeg hij een celstraf van een jaar met aftrek van voorarrest, waardoor hij woensdag meteen is vrijgekomen.

E-mailadres

Het Openbaar Ministerie had dinsdag tbs geëist tegen de vermeende stalker. "De rechter vond dat echter te ver gaan. Mijn cliënt had het e-mailadres van Wendy's programma Hart in Aktie gebruikt om aandacht te vragen voor zijn problemen.

Met stalken wordt 'vrees aanjagen' bedoeld en dat was niet zijn idee achter de berichten", aldus N.'s advocaat Robert Malewicz.