AMSTERDAM - Oor, het toonaangevende tijdschrift over popmuziek, heeft voor het kerstnummer een bijzondere gast-hoofdredacteur aangetrokken. Het gaat om Anton Corbijn, de Nederlandse kunstenaar en hoffotograaf van onder anderen U2, Depeche Mode en REM. De Oor van 13 december zal voor de vaste lezer even wennen zijn. "Alles wordt anders. Ik ben het blad helemaal aan het restylen."

"Ik heb volledig de vrije hand gekregen om te doen wat ik wil doen", zegt Corbijn (46). "Dat getuigt wel van lef en visie. Oor is nu een echt schrijversblad met naar mijn mening te weinig aandacht voor het visuele. Jammer, want popmuziek heeft nooit alleen gedraaid om het gehoor. Het kerstnummer wordt volwassener maar ook speelser. Ik mocht zelfs het logo veranderen. Ik heb geprobeerd meer diepgang aan de inhoud van Oor te geven."

Reputatie

Corbijn bouwde door de jaren een grote internationale reputatie op als fotograaf en ontwerper. Toonaangevende tijdschriften, zoals Rolling Stone, New Musical Express (NME) en Vogue publiceerden werk van zijn hand. Naast zijn werk als fotograaf hield hij zich ook veelvuldig bezig met het ontwerpen van platenhoezen en videoclips voor acts als Nirvana, Metallica, de Rolling Stones, Johnny Cash, de Red Hot Chili Peppers en U2.

Oor, dat dit jaar dertig jaar bestaat, bood Corbijn in 1974 op -jarige leeftijd voor het eerst een podium. Sindsdien fotografeerde hij een enorm aantal nationale en internationale popartiesten voor het blad. Tussen 1989 en 1996 had hij een eigen pagina in het blad. Zijn vaak in zwart-wit gemaakte portretten werden later diverse keren met succes tentoongesteld en gebundeld in fotoboeken. Een Corbijn-tentoonstelling in het Groninger Museum trok vorig jaar bijvoorbeeld 70.000 bezoekers. Ook ontving hij een reeks onderscheidingen voor zijn werk.

Warm hart

Het idee voor het gasthoofdredacteurschap ontstond enkele maanden geleden, toen Corbijn tijdens het Noorderslag festival de Pop Pers Prijs kreeg uitgereikt. Hij gaf bij die gelegenheid zijn ongezouten mening over onder meer de Oor. Corbijn kreeg daarop een uitnodiging van Oor-hoofdredacteur Paul Evers om het tijdschrift voor een keer volledig naar zijn hand te zetten. Corbijn nam die uitdaging meteen aan. "Ik draag Oor een warm hart toe. Ik geef erom en ik zou graag het blad er anders willen laten uitzien", aldus Corbijn.

Door de vele contacten van Corbijn in de internationale popscene krijgt het kerstnummer van Oor een bijzondere invulling. Artiesten als Thom Yorke (Radiohead), U2-zanger Bono en Michael Stipe van REM hebben eigen (foto)-bijdragen geleverd aan het tijdschrift. Verder bevat de kersteditie een conversatie tussen architect Rem Koolhaas en producer Brian Eno (U2), een verhaal van Bart Chabot over de laatste dag die hij doorbracht met Herman Brood en een hilarisch interview van Ronald Giphart met het cabarettrio De Vliegende Panters. Uiteraard staat Oor ook uitgebreid stil bij de dood van ex-Beatle George Harrison.