AMSTERDAM - Eddy Zoëy heeft er moeite mee Nederlanders van Duitsers te onderscheiden. "Als je Nederlanders ziet in het buitenland, zouden het net zo goed Duitsers kunnen zijn", zegt de BNN-presentator.

"Ze zijn gewoon heel erg blank." Een maand lang is Zoëy afhankelijk van de gastvrijheid van zijn landgenoten, wanneer hij in een camper door Spanje trekt voor het programma 'Nu we er toch zijn: op vakantie'.

Voor opnamen van de show, die vanaf 21 augustus te zien is, reist de presentator in juli langs de plaatsen Marbella, Torremolinos, Alicante, Benidorm, Blanes en Lloret de Mar. "Ik hoop dat we ook bij echte Spanjaarden terecht komen", zegt de 40-jarige televisiemaker. "Ik kan geen Spaans en mijn cameraman en geluidsman ook niet, dus dan ligt de lat hoger."

Gastvrij

In de vorige vier seizoenen van het programma testte Zoëy de gastvrijheid van verschillende Nederlandse gemeenten. Daardoor stelde hij al vast dat Nederlanders over het algemeen zeer gastvrij zijn. "Als je aanbelt mag je bij de meeste mensen wel eten of slapen. In de zomervakantie is dat waarschijnlijk nog makkelijker."

Comfortabel waren de logeerpartijtjes niet altijd. "Het is wel eens gebeurd dat we met zijn drieën op een luchtbedje moesten liggen", zegt hij. "Maar wij kijken een gegeven paard niet in de bek."

Vader

Onzeker is of de internationale versie van de tv-show een vervolg krijgt. In november kreeg Zoey samen met zijn vriendin Marieke een zoontje, Fender. "Het is waanzinnig om vader te zijn, dus als er meerdere komen vind ik dat prima", legt hij uit.

"Om er eentje achter te laten is al heavy. Bij drie is dat drie keer zo zwaar. Dus als er meer kinderen komen, denk ik dat ik ook wat rustiger vaarwater moet opzoeken qua werk."