RIJSWIJK - Prins Willem-Alexander wilde zijn nichtje Margarita en haar man Edwin niet bij zijn huwelijk op 2 februari vorig jaar met Máxima Zorreguieta hebben. Dat blijkt uit een kaartje van de Prins van Oranje aan de dochter van prinses Irene, geschreven op 12 december 2001.

HP De Tijd drukt het prinselijk schrijven af in de aflevering van deze week. In het blad staat het derde deel van het verhaal van Margarita de Bourbon de Parme en Edwin de Roy van Zuydewyn over hoe zij naar hun smaak zijn gedwarsboomd door de Oranjes.

"Lieve Margarita, Helaas lijkt het ons onder de huidige omstandigheden niet opportuun jullie uit te nodigen voor ons huwelijk. Hopende op een betere toekomst, wens ik jou veel succes en wijsheid toe. Liefs, Alexander", schreef de troonopvolger.

Maartje van Weegen

Edwin de Roy van Zuydewyn beschuldigt in dit verband NOS-medewerkster Maartje van Weegen van laster. Van Weegen zou tijdens de door miljoenen bekeken uitzending van het kroonprinselijk huwelijk hebben gezegd dat Margarita en haar man er niet waren wegens financiële problemen.

"Het was laster. Als in zo'n televisieprogramma wordt gezegd dat je min of meer failliet bent, dan ga je ook failliet. Dan worden alle stekkers eruit getrokken", aldus Edwin.

Voor het eerst heeft HP De Tijd enkele documenten afgedrukt die moeten bewijzen dat het niet bepaald boterde tussen de dochter van Irene en haar man aan de ene kant en Margarita's familie aan de andere kant. Er is gedeeltelijk ook een antwoordbrief van koningin Beatrix aan Margarita te zien, maar die is nauwelijks leesbaar al is het koene handschift van de vorstin gemakkelijk te herkennen.

'Intens triest'

Volgens HP De Tijd staat er in: "Je brief heeft mij getroffen als intens triest. Verwarring en wanhoop spreken eruit, verbittering en een beeld van diep verstoorde verhoudingen."

Beatrix zou ook hebben geschreven dat een schrijven van Margarita aan premier Kok om bemidddeling 'op zijn minst genant' was. De vorstin noemt de aantijgingen van Margarita in de brief 'vrij paranoïde'. De koningin sluit af met: "Je hebt hen die van je houden gekwetst, hun beste gevoelens gekrenkt en vriendschap geschonden. Ik hoop dat je ooit eens de Margarita zult hervinden die een plaats behoudt in ons hart."

Margarita sneert in HP De Tijd ook nog naar haar eigen moeder. "Ze is haar belofte de helft van de kosten van de bruiloft te betalen, nooit nagekomen." Mogelijk is prinses Irene nog niet bekomen van de schrik, want het festijn op 22 september 2001 kostte bijna een half miljoen in guldens.