WARSCHAU - Oud-aalmoezenier Henryk Jankowski van de Poolse vakbond Solidariteit wil dat de Amerikaanse regisseur Mel Gibson een film over zijn leven maakt. Dat zegt hij in een interview dat de krant Dziennik dinsdag heeft gepubliceerd.

"Gibson is een groot man en een eerlijke katholiek. Hij is ook een uitstekend kunstenaar. The Passion of the Christ is een echt meesterwerk", zegt Jankowski. Hij praat in september met de regisseur.

Conservatief

Gibson heeft nooit een geheim gemaakt van zijn conservatieve katholieke opvattingen. The Passion of the Christ is een weergave met veel geweld van het lijden van Jezus Christus, op basis van een letterlijke uitleg van het Bijbelverhaal. De regisseur werd om zijn film van antisemitisme beschuldigd.

De 71-jarige Jankowski staat niet alleen om zijn anticommunistische en antisemitische opvattingen, maar ook om zijn luxueuze levensstijl bekend. Drie jaar geleden zette de aartsbisschop van Gdansk, Tadeusz Goclowski, hem om die redenen af als pastoor van de Sint Brigidakerk in de Poolse havenstad.

Inzameling

Een instituut dat vroegere medewerkers van Jankowski hebben opgericht, zamelt geld in voor de verfilming van het leven van de priester.

Het wil onder meer schoonheidsproducten verkopen onder de naam Henryk Jankowski en een keten van zestien bars openen, waar vooral de wijn Monsignore te koop is. Op het etiket van die wijn staat een foto van de vroegere aalmoezenier van Solidariteit.