AMSTERDAM - Woody Allen hoopt de Spaanse stad Barcelona net zo te portretteren als hij eerder deed met New York in zijn meesterwerk uit 1979, 'Manhattan'. Dat zei de Amerikaanse filmmaker tijdens een persconferentie in Barcelona.

"Ik wil de stad door mijn ogen aan de wereld laten zien."

'Manhattan', waarin Allen zelf de hoofdrol speelde, gaat over een gescheiden veertiger in New York die een relatie heeft met een schoolmeisje, maar verliefd wordt op de maîtresse van zijn beste vriend, een rol van Diane Keaton.

Allen werkt al een tijdje aan het Spaanse project. Hoe de film heet, en waarover het gaat, is nog niet bekend. Wel staat vast dat de opnamen volgende week van start gaan.

Scarlett Johansson

De hoofdrol is voor Scarlett Johansson, de muze van Allen die ook in zijn laatste twee films te zien was. Verder zijn rollen weggelegd voor Penélope Cruz en Javier Badem.

Barcelona is de tweede Europese stad die centraal staat in een film van Allen, van wie het grootste deel van zijn repertoire is gefilmd in New York.

Matchpoint

Twee jaar geleden besloot hij een film te maken in Londen, 'Matchpoint'. Ook zijn volgende film, 'Scoop', werd in de Engelse hoofdstad opgenomen.

Allen staat erom bekend een hekel te hebben aan het Amerikaanse filmklimaat. De machtige filmstudio's van Hollywood zouden zijn creativiteit de kop indrukken en geen moeite doen zijn films te produceren, waardoor hij moet uitwijken naar Europa.