AMSTERDAM - Het is de kleinste omroep met de grootste idealen, maar als het aan tv-presentatrice Floortje Dessing ligt gaat ze omroep Llink steviger op de kaart zetten. Onlangs werd duidelijk dat Dessing, na lange tijd voor RTL-zenders te hebben gewerkt, overstapt naar de ideële zendgemachtigde.

"Ik zie dit als een sprong in het diepe en durfde lange tijd niet. Maar ik ga me echt loeihard inzetten voor deze club."

Klimaatverandering

Haar eerste hernieuwde wapenfeit namens de publieke omroep heeft plaats op 7 juli. Die dag geldt als universele dag waarop klimaatverandering aan de kaak wordt gesteld. Op initiatief van Al Gore vinden overal ter wereld concerten/manifestaties plaats. De eerste plaats waar die dag iets beleven valt, is Sydney. Vanuit die Australische plaats doet Floortje Dessing verslag, voor zowel Nederland 3 als Radio 3FM.

Zondag vertrekt de reislustige verslaggeefster al naar Australië om in de aanloop vast wat reportages te maken. "We willen bijvoorbeeld in kaart brengen hoe 'groen' Sydney momenteel is. Ze hebben daar veel problemen met droogte, maar in sommige periodes juist ook weer met regen. Er bestaat daar een actiegroep die stiekem spaarlampen draait in straatlantaarns. Daar willen wij meer van weten."

Artiesten

De artiesten die in Sydney op het podium verschijnen hoopt Dessing vooraf al voor de camera's te krijgen. Onder anderen Crowded House en de door haar zo geliefde Jack Johnson maken er hun opwachting. "De grotere namen staan die dag in Londen, maar het leuke van Sydney is dat wij aftrappen. Als Nederland rond 9.00 uur de tv aanzet is het bij ons al 17.00 uur en zijn we al volop op stoom. Ik hoop dat ik de waarschijnlijk goede sfeer goed kan overbrengen."

Echt zenuwachtig voor zo'n grootse rechtstreekse uitzending is de presentatrice niet. Vroeger presenteerde ze live-shows bij het toen nog publieke Veronica. "Daardoor ben wel het een en ander gewend. Het is echt niet zo dat ik dit wel effe met twee vingers in de neus ga doen. Het zal wennen zijn omdat ik de afgelopen tijd bijna alleen vooraf opgenomen reisprogramma's maakte."

Die rol bij RTL Travel's Hotlist beviel haar goed. "Ik had daar echt niet weg gehoeven, maar toen RTL ging sleutelen aan het programma bekroop mij toch het gevoel dat ik eens verder moest gaan kijken. Ik heb het daar uitgebreid met Chris Zegers over gepraat.

Reisprogramma

Uiteindelijk kwam ik uit bij Llink. Ik zag het direct zitten. Nederland 3 vind ik een goede zender en daar ga ik een nieuw reisprogramma maken. We maken dat samen met de KRO. Ik ben niet de enige presentator, maar wie de anderen zijn kan ik nog niet zeggen."

De titel van het nieuwe programma is nog niet bekend, maar wel weet ze dat vanaf november negen aflevering staan gepland. "De basis blijft een reisprogramma, we proberen mensen te inspireren. Duurzame vakanties komen steeds meer in. We willen in beeld brengen waar het heen gaat met het toerisme."

Verantwoordelijkheid

Vaker in Nederland verblijven zal Dessing voorlopig dus niet overkomen. Dat wil ze ook niet, al hoopt ze wel af en toe invalbeurten te hebben bij andere Llink-(radio)programma's. Vooral actuele shows hebben haar voorkeur. "Maar ik ga mensen echt niet hun werk afpakken. Als het zo uitkomt kan ik inspringen. Ik voel het toch wel als een verantwoordelijkheid om voor Llink te werken. Ik ben er dan wel in salaris op achteruit gegaan, maar voor Llink-begrippen verdien ik fors. Dat wil ik waarmaken. Ik zal als een leeuw voor ze vechten."