LOS ANGELES - Paris Hilton is na 23 dagen in de gevangenis weer op vrije voeten. Bij het verlaten van het gevangenisgebouw in Los Angeles maakte ze een opgeluchte indruk.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1363 Hilton verdween achter de tralies voor verscheidene verkeersdelicten, waaronder rijden onder invloed. De rechter had haar 45 dagen celstraf opgelegd, maar wegens goed gedrag kwam ze eerder vrij.

Onder grote media-aandacht liep ze dinsdag het penitentiair complex uit waar ze haar straf heeft uitgezeten. Verslaggevers riepen diverse vragen in haar richting, maar met een brede glimlach wimpelde ze die af, zonder iets te zeggen.

Aan het eind van een lange rij paparazzi stond een wagen klaar. Haar moeder Kathy omhelsde haar vrijgelaten dochter, waarna ze wegreden. Meerdere fotografen volgden de auto op de snelweg.

Nieuws

Haar gevangenneming is goed geweest voor een voortdurende stroom aan nieuws. Ze ging de bak in, kwam weer vrij, moest toch terug, zou ziek zijn, niet willen eten, veel nadenken, boeken lezen, brieven schrijven en huilen.

Interview

Waarschijnlijk weet alleen Hilton zelf hoe haar celstraf is geweest. Voor het eerste interview met de vrouw die met name beroemd is door haar exorbitante gedrag was een miljoen dollar geboden, maar inmiddels is bekend dat ze woensdagavond aanschuift bij Larry King. CNN heeft laten weten dat Paris daar geen geld voor krijgt.

Paris werd in februari aangehouden omdat ze te snel en zonder licht reed in haar blauwe Bentley. Toen bleek ook dat ze geen rijbewijs had. Dat was eerder ingetrokken wegens roekeloos rijgedrag en het rijden onder invloed. Zondagavond 3 juni meldde Paris zich in de gevangenis van Los Angeles om haar celstraf uit te zitten.

Enkelband

Paris werd veroordeeld voor 45 dagen, maar bij goed gedrag zou ze na 23 dagen vrijkomen. Dat werden er in eerste instantie nog minder, want donderdag mocht ze - tot ieders verrassing - naar huis. De sheriff benadrukte dat ze niet is vrijgelaten, maar onder huisarrest geplaatst. Ze moet een elektronische enkelband dragen. De reden voor de verrassende beslissing heeft een niet nader bekendgemaakte "medische oorzaak".

Haar vrijlating zorgde voor een storm van kritiek in Amerika, verscheidene burgerrechtengroeperingen tekenden protest aan tegen het huisarrest van Hilton. Volgens hen was er sprake van 'klassejustitie'.

Huilend

Het huisarrest was overigens van korte duur, een dag later wordt het blonde feestbeest weer teruggestuurd naar haar cel. Hilton reageerde huilend en schreeuwend op het oordeel. Zij was door de politie in handboeien thuis opgehaald, de rit naar de gevangenis was rechtstreeks te volgen op de Amerikaanse tv.

Geslachtsziekte

Eenmaal terug in de cel, barste de stroom geruchten over haar medische aandoening in volle hevigheid los. Had het een psychische oorzaak, was het een geslachtziekte, een eetstoornis, heeft ze last van claustrofobie? Het verhaal ging dat ze niet wilde eten, omdat ze bang was dat haar toiletbezoek gefilmd zou worden en dan op internet zou belanden.

De laatste dagen van haar straf, leek het weer beter te gaan met de erfgename. Ze las de bijbel en kranten, schreef brieven aan haar fans en liet weten "een ander persoon" te zijn geworden door haar celstraf.

Beroemdheid

"Ik waardeer nu zaken die ik eerst vanzelfsprekend vond. Ik wil mijn beroemdheid op een goede manier gaan benutten", zei ze vorige week in een telefonisch interview met het Amerikaanse E!News.

Paris Hilton vrij