AMSTERDAM - Edwin de Roy van Zuydewijn heeft zijn voormalige zaakwaarnemer Patric Roctus voor de rechter gesleept. Hij eist dat Roctus onder meer een mobiele telefoon teruggeeft waarop foto's en telefoonnummers van leden van de koninklijke familie staan

Dat meldt zijn advocaat. De gsm zou hij hebben meegenomen uit een afgesloten kast.

De voormalige echtgenoot van prinses Margarita eist ook dat Roctus een hele reeks documenten, foto's, geluidsdragers en videobanden teruggeeft. De oud-zaakwaarnemer zou de spullen onrechtmatig hebben meegenomen.

Volgens De Roy lagen de bezittingen in het kantoor van Roctus in een afgesloten kast, 'waarvan de Roy dacht dat hij alleen de sleutel had', zegt zijn advocaat Mark Meijjer.

Dwangsom

De Roy eist teruggave van de mobiele telefoon, de documenten en alle overige spullen. Ook wil hij dat de rechter Roctus een dwangsom oplegt van vijfhonderdduizend euro, te vermeerderen met honderdduizend euro voor elke dag dat de ex-zaakwaarnemer in gebreke blijft, zegt Meijjer.

Verder eist De Roy in het kort geding een verbod op publicatie van het boek 'Slapen met de duivel', dat gedeeltelijk is geschreven door Roctus. In het boek zouden intieme details uit het privéleven van De Roy en Margarita worden vermeld.

Faillissement

Roctus is donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens De Telegraaf ontkent hij alle beschuldigingen. Ook zou hij zijn advocaat opdracht hebben gegeven het persoonlijk faillissement van De Roy van Zuydewijn aan te vragen.

Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam.