NIJMEGEN - Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander hebben elkaar in 1999 maandenlang gemeden in de tijd dat Willem-Alexander zich wilde verloven met Máxima Zorreguieta. Binnen de koninklijke familie was al geregeld dat prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst het koningsschap op zich zouden nemen als de Prins van Oranje afstand zou doen van de troon, omdat hij per se met Máxima wilde trouwen.

Dat zegt prinses Margarita, dochter van prinses Irene en petekind van koningin Beatrix in een interview met HP/De Tijd, dat woensdag is verschenen. Het weekblad publiceert sinds vorige week een artikelenserie Oranjebitter, gebaseerd op zestig uur interview met de prinses en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn.

Het echtpaar zocht zelf de publiciteit omdat zij naar hun mening jarenlang geterroriseerd zijn door vrijwel alle leden van de koninklijke familie. Koningin Beatrix zou onder andere persoonlijk betrokken zijn geweest bij het afluisteren van het paar en het lichten van het dossier van de Sociale Dienst over Edwin de Roy van Zuydewijn. Over die kwestie zijn ondertussen Kamervragen gesteld.

Geheime relatie

Daarnaast beweert Margarita dat prins Bernhard al zeker twintig jaar een relatie met zijn persoonlijk assistente Cocky Gilles heeft. Margarita zegt dat de verhouding van haar grootvader in de familie gewoon bekend is. Zo zat Cocky vaak naast Bernhard in de auto en kwam prinses Juliana daar in haar eigen auto achteraan. "Als kinderen vonden wij dat al vreemd", vertelt Margarita, die daar nog aan toevoegt dat Cocky jarenlang op staatskosten een eigen appartement had in Paleis Soestdijk.