AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima slepen roddelblad Party voor de rechter omdat het blad foto's heeft gemaakt van de prinses en haar dochters.

Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag. Het blad laat weten dat het inmiddels excuses heeft gemaakt en woensdag een rectificatie plaatst in de nieuwste editie.

Openbaar

De foto's zijn gemaakt op het strand bij Wassenaar, de woonplaats van het kroonprinselijk paar. Volgens Party is dit een openbare plaats en is het daarom toegestaan foto's te maken van wat daar gebeurt. De RVD betwist niet dat het strand publiek domein is, maar benadrukt dat het verblijf van Máxima en haar dochters een privégelegenheid was.

Volgens de mediacode van de RVD is het daarom niet toegestaan foto's te maken en te publiceren. "Als het om foto's zou gaan die enige nieuwswaarde hebben, hadden we een geheel andere casus gehad", stelt de RVD.

Vergoeding

Het paar eist van Party een schadevergoeding van tienduizend euro. Dat geld gaat, in het geval van een veroordelend vonnis, naar een goed doel, meldt de voorlichtingsdienst. Party heeft de dagvaarding nog niet binnen, een datum voor het proces is dan ook nog niet bekend.