AMSTERDAM - Tv-kijkend Nederland kende hem in de jaren negentig vooral van zijn programma Glamourland bij de AVRO. Dinsdag overleed Gert-Jan Dröge in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van longkanker. Hij was 64 jaar oud.

Denk je aan Dröge, dan denk je aan de zin "Gaat het weer een beetje meneer Dröge?". Daarmee sloot een hippe zuster zijn programma Glamourland traditiegetrouw af.

Anatevka

Gerardus Johannes Henri Dröge, geboren op 23 april 1943 in Enschede, gaat na het gymnasium naar de toneelschool in Arnhem. Vervolgens werkt hij als regie-assistent bij opera's, theaterproducties en musicals zoals Anatevka.

Daarna werkt Dröge als zelfstandig programmamaker in het Amsterdamse Paradiso. Ook start hij in Amsterdam een aantal nachtcafés, zoals Chez Nelly en discotheek Richter. Vanuit die discotheek werd in de jaren tachtig de talkshow RUR (Rechtstreeks van Uit Richter) uitgezonden. Dröge was vijf jaar lang producent van dit programma.

Als journalist was hij bovendien verbonden aan de Haagse Post waar hij de societyrubriek Milieu maakte.

Feestjes

Glamourland was in de jaren negentig razend populair, met reportages over feestjes, premières en jachtpartijen gunde hij de kijker op eigen vileine wijze een blik in de wereld van de vaderlandse nouveau riche. De ironie waarmee hij deze wereld benaderde (ook buiten beeld, als zijn eigen voice-over) werd een handelsmerk en stond borg voor het succes.

Films

Tot 2000 blijft hij bij de AVRO en stapt dan over naar Net 5. Daar maakt hij programma's als Gert-Jan Dröge op zoek naar een vrouw. In 2002 komt hij weer met een serie Glamourland, ditmaal voor SBS6. Dröge keert in 2004 terug bij de AVRO als commentator van het theaterprogramma Ticket.

Ook was Gert-Jan Dröge te zien in diverse speelfilms en tv-series, zoals De Zeemeerman en Wij Alexander.

Uitzending

De AVRO zendt vrijdag een speciaal tv-programma over de presentator. "Het programma gaat over hem en is gelardeerd met beelden uit Glamourland'', aldus een woordvoerder van de omroep.

Het programma is vrijdag 8 juni te zien om 22.00 uur op Nederland 1.