AMSTERDAM - Positiviteitsgoeroe en (ex-)politicus Emile Ratelband is vorige maandslachtoffer geworden van een oplichter. Deze zou hem een band bezorgen waaropduidelijk zou worden dat Gerrit Zalm meer weet over de moord op Pim Fortuyn.Ratelband achtte die geschiedenis niet onmogelijk en investeerde enkeleduizenden euro's in het verkrijgen van de band. Die kwam nooit.

De aanbieder van de tape noemde zich Carlos Tuanakotta. Na enig onderzoek bleekhet te gaan om dezelfde man die zich in 2001 opwierp als de redder vanvoetbalclub Vitesse. Tuanakotta, die zich destijds bediende van de voornaam'Rocky', zou Vitesse helpen aan een sponsor voor een bedrag van 100 miljoendollar. Toen de verzamelde pers deze sponsor tijdens een persconferentie zouontmoeten, kwam echter niemand opdagen. Het verhaal bleek een hersenspinsel vanTuanakotta.

In het TROS-televisieprogramma Opgelicht van donderdag 13 februari wordt uit dedoeken gedaan dat 'beroepsfantast' Tuanakotta in de afgelopen twee jaar nietheeft stilgezeten. Zo benaderde hij ook de noodlijdende voetbalclubs AGOVV enNAC met reddingsplannen, de schaatsploeg van Spaarselect, autocoureurChristijan Albers en recentelijk de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). DeNeVoBo reageerde aanvankelijk zeer geïnteresseerd toen Tuanakotta het bedrijfFly Emirates als mogelijke sponsor naar voren schoof, maar zag uiteindelijk indat de man helemaal geen geld te vergeven had.