AMSTERDAM - Scarlett Johansson speelt de rol van Mary, Queen of Scots, in een historisch epos. Dat werd donderdag bekendgemaakt op het filmfestival van Cannes. De film wordt geregisseerd door John Curran, die eerder onder meer verantwoordelijk was voor 'The painted veil'.

De film concentreert zich op de intriges rond het bewind van de legendarische Mary Stuart, die tussen 1542 en 1567 over het katholieke Schotland regeerde. Haar claim op de Engelse troon, die in handen was van haar protestantse nicht Elizabeth I, leidde uiteindelijk tot haar dood. Op 42-jarige leeftijd werd zij in Engels gevangenschap onthoofd.

Hollywood

Al decennialang inspireren zowel Mary als Elizabeth filmmakers in Hollywood. Filmveteranen als Katharine Hepburn en Vanessa Redgrave vertolkten de Schotse monarch. De rol van Elizabeth I werd gespeeld door onder anderen Bette Davis en Flora Robson.

Vanaf 20 december draait 'The golden age' in de Nederlandse bioscoop, waarin Cate Blanchett voor de tweede maal in haar carrière de rol van Elizabeth I op zich neemt. Samantha Morton speelt Mary Stuart in deze film.

In 1998 kreeg Blanchett een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in 'Elizabeth', die net als 'The golden age' werd geregisseerd door de Indiase filmmaker Shekhar Kapur.