CANNES - Zangeres Norah Jones beoogt geen acteercarrière. Dat meldde zij donderdag op het Filmfestival van Cannes, waar zij woensdag de wereldpremière van haar debuut My Blueberry Nights bijwoonde.

De film van de Chinese regisseur Wong Kar Wai opende de zestigste editie van het prestigieuze festival.

De 28-jarige zangeres was huiverig om de nieuwe stap in haar carrière te wagen toen Kar Wai haar benaderde voor de rol. "Maar er was een klik", vertelt ze.

"Hij gaf me veel vertrouwen. En hij was erg volhardend. Het vleit wel als iemand zegt dat hij de film met niemand anders dan met jou wil en kan maken."

In My Blueberry Nights speelt Jones een vrouw die een reis door Amerika maakt om de vragen die zij over de liefde heeft te leren beantwoorden.

Zij ontmoet talloze intrigerende karakters, zoals de barman Jeremy (Jude Law), de alcoholistische politieagent Arnie (David Strathairn) en pokerspeelster Leslie (Natalie Portman).

De zangeres had zelf nooit overwogen om in een film te gaan spelen. "Ik dacht bij het eerste gesprek dat Wong Kar Wai wilde dat ik een lied inzong", vertelt ze.

"Dat had ik met alle liefde voor hem gedaan. Ik vond In the Mood for Love, zijn vorige film, prachtig." De regisseur had echter andere plannen met Jones. "Hij kon me verder ook nog niets vertellen over het verhaal.

Hij had nog geen script, alleen wat ideeën." Kar Wai paste zijn draaischema zelfs aan de drukke tourneeplannen van Jones aan.

Verrast

De Chinese filmmaker vertelt zijn acteurs nooit waar het verhaal voor hun karakters heen gaat. Iedere ochtend onthult hij pas de scènes die ze die dag moeten spelen. "Ik had ook geen idee wie ik tegenover me zou vinden", legt Jones uit.

"Iedere ochtend op de set werd ik weer verrast: ik moet samenspelen met Jude Law! Of met Natalie Portman! Maar ze stelden me allemaal erg op m'n gemak. Ze hielpen me de twijfels die ik had te overwinnen."

Toch denkt de zangeres niet dat ze snel weer voor de videocamera zal verschijnen. "Ik heb tot volgend jaar een zware tour gepland staan.

Verder dan dat kijk ik niet, maar ik ben in de eerste plaats een zangeres. En dat is ook waar ik de komende jaren vooral mijn energie in zal blijven steken."

My Blueberry Nights draait dit najaar in de Nederlandse bioscopen.