AMSTERDAM - Brooke Shields ziet postnatale depressie als een groot probleem voor jonge vrouwen. De actrice heeft het Amerikaanse congres daarom opgeroepen een wet aan te nemen om de psychische aandoening beter te kunnen bestrijden.

De zogeheten 'Mother's Act' voorziet onder meer in cursussen, onderzoek en behandelingen.

De 41-jarige Shields, die zelf met een postnatale depressie kreeg te kampen na de geboorte van haar dochtertje Rowan, stelt dat de aandoening vaker voorkomt dan wordt erkend. "Heel veel vrouwen lijden. Het is tijd dat de regering dat voorkomt en levens gaat redden", zei ze tegen de Amerikaanse omroep ABC.

Taboe

Postnatale depressie is volgens Shields nog te veel een taboe. "We worden opgevoed met het idee dat het moederschap één van de meest fantastische dingen in je leven is. Het is het meest natuurlijke dat ons kan overkomen en als je dat niet op een perfecte manier doet, is het fout. Dan ben je geen goede moeder en geen goede vrouw", beschrijft ze de maatschappelijke druk waaronder patiënten gebukt gaan.

Boek

Zelf doorbrak Shields deze opvatting door twee jaar geleden publiekelijk over haar depressie te praten. In het boek 'Down came the rain' beschrijft ze de ziekte en de manier waarop het haar is gelukt er weer bovenop te komen. De actrice wil dat zo veel mogelijk mensen bekend worden met het verschijnsel.

"Meer kennis en begrip zijn belangrijk om ons te wapenen voor de strijd tegen deze ziekte. En de nieuwe wet vormt dat wapen. Het zou een mooi cadeau zijn aan vrouwen wereldwijd."