HELSINKI - Edsilia Rombley is donderdagavond niet door de halve finale van het Eurovisiesongfestival gekomen. De zangeres kreeg voor haar nummer On Top Of The World niet genoeg punten van de Europese kijkers om door te gaan naar de finale zaterdag. Van de 28 deelnemende landen gaan er maar tien door naar de finale.

Bekijk video

De act van Edsilia, gekleed in oranje jurk, was strak en ze knipoogde niet één maar twee keer naar de camera. Maar het mocht niet baten. Nederland is opnieuw niet door naar de finale. Die tien landen die wel doorgaan zijn Wit-Rusland, Macedonië, Slovenië, Hongarije, Georgië, Letland, Servië, Bulgarije, Turkije en Moldavië.

Het is de 52e keer dat het songfestival wordt gehouden, dit jaar doet een record van 42 landen mee. Voor Georgië was het de eerste keer dat ze meededen en dat werd meteen beloond met een finaleplaats.

Spijkerbroek

De zangeres van Hongarije had waarschijnlijk niet meegekregen dat het bij het songfestival ook om mooie kleding gaat. In slechts een vale spijkerbroek met wit hempje kwam ze het podium opgelopen, met een koffer. Die kan ze weer uitpakken, want ze is wel door naar de finale.

Israël wilde eerder niet meer meedoen omdat ze vonden dat de act slecht in beeld werd gebracht. Ze besloten toch mee te doen, maar alle commotie was niet genoeg voor een plaats in de finale.

Vampires

DJ Bobo uit Zwitserland wist voor aanvang van het festival de woede van een christelijke gemeenschap op de hals te halen met zijn nummer Vampires Are Alive. Het lied zou namelijk oproepen tot occulte praktijken. Ook deze ophef zorgde niet voor voldoende stemmen voor een finaleplaats.

Vanwege het aantal deelnemende landen denkt de organisatie erover om twee halve finales te houden, mogelijk vanaf 2009. Volgend jaar is het festival op 22 en 24 mei. Waar het wordt gehouden is pas zaterdagavond laat bekend, na de finale.

Edsilia Rombley