AMSTERDAM - Filemon Wesselink heeft zijn buik vol van verdovende middelen. "Ik ga geen drugs meer gebruiken", zo zegt hij. Voor de BNN-show Spuiten en Slikken probeerde hij de meest uiteenlopende narcotica, waaronder LSD, cocaïne en opium.

"Het laatste seizoen heb ik het nog één keer gedaan", zegt hij. "Toen zat ik weer op een vrijdagmiddag met een pil op."

Dat ene pilletje was er eentje te veel. "Ik kan me niet meer laten gaan", stelt hij. "Ik kan het niet meer opbrengen, het lukt gewoon niet meer." Voor het vijfde seizoen van de spraakmakende talkshow, dat in september van start gaat, speelt de 28-jarige televisiemaker dan ook geen proefkonijn meer. "Er zijn zoveel andere manieren om verdovende middelen te bespreken", zegt hij.

Afkicken

Zijn nieuwe afkeer van drugs komt goed van pas bij 'Afkicken', een nieuwe realityshow die hij gaat presenteren voor jongerenzender BNN. In de show, die vanaf 4 juni wordt uitgezonden, helpt hij tien verslaafden bij hun poging om af te kicken. "Zondag gaan we voor een maand een oude kazerne in", vertelt hij. "Daar gaan de verslaafden onder professionele begeleiding afkicken. Ik ben een soort vertrouwenspersoon voor ze."

Niet alleen mensen met een alcohol- of drugsprobleem komen aan bod. "Ze zijn verslaafd aan gokken, seks, internet, drugs; alles wat je maar kunt bedenken", zegt Wesselink. "Er zitten ook veel combinatieverslaafden bij. Bijvoorbeeld een internetverslaafde die speed gebruikt om wakker te blijven. Of een cokesnuiver die van de drugs zo'n hoog libido krijgt, dat hij verslaafd raakt aan seks."

Cocaïne

Cocaïne is de drugs waarvan Wesselink zich het best kan indenken dat mensen eraan verslingerd raken. "Dat is de gevaarlijkste", stelt hij. "Als je cocaïne hebt gebruikt, kun je nog goed functioneren. Je ziet het ook niet echt aan mensen. Als je paddo's neemt, kun je gewoon helemaal niets meer."