AMSTERDAM - Helsinki wordt deze week overspoeld door muziekliefhebbers die speciaal naar de Finse hoofdstad zijn gekomen om getuige te zijn van het Eurovisie Songfestival. De Finnen zelf zijn niet alleen gek op het liedjesfestijn, maar ook op de Nederlandse deelneemster Edsilia Rombley.

Volgens Ilta-Sanomatis, één van de grootste Finse kranten, is zij zelfs één van de favorieten.

De zangeres moet donderdagavond tijdens de halve finale van het festival bij de eerste tien eindigen om door te mogen naar de finale en is zelf ook vol vertrouwen. "Voor 99 procent staan we in de finale", zegt ze zelfverzekerd. "We gaan ervoor."

Edsilia weet haar enthousiasme goed over te brengen op haar publiek. "Toen ik op een plein midden in Helsinki optrad, zag je dat de mensen heel goed reageerden. Ze snapten ook mijn humor, dat is dan zo heerlijk", vertelt ze.

"Ik doe het niet alleen. Als het om me heen niet goed voelt, kan ik ook niet goed presteren."

Ook haar echtgenoot Tjeerd is positief over de kansen van zijn goedlachse vrouw, die in 1998 al vierde werd op het festival. "Naarmate je er meer naartoe leeft, word je steeds zenuwachtiger. Maar ik ga er nog steeds vanuit dat we de finale halen."

Het zou het 'een ontzettende stunt en verrassing' vinden als zijn vrouw hoog eindigt. "Ze heeft de Europese Soundmixshow al eens gewonnen: in 1998 werd ze vierde", herinnert hij zich.

"Als ze het nu weer flikt om de finale te halen, nou. Dan verdient ze een lintje hoor", lacht hij.

De uitzending van de halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt donderdag op Nederland 1 uitgezonden. Het commentaar bij de 28 liedjes is traditiegetrouw van Cornald Maas.