AMSTERDAM - De Duitse acteur Sebastian Koch heeft zich tijdens de opnamen voor Zwartboek verzet tegen zijn gevoelens voor zijn tegenspeelster Carice van Houten, maar het lukte hem uiteindelijk niet zijn verliefdheid te onderdrukken.

"Ik hou er eigenlijk helemaal niet van", zegt de 45-jarige Koch in een interview met de Duitse Playboy over verliefdheid op de filmset. "Maar als je verliefd wordt, als het sterk genoeg is, dan is daar gewoon niets tegen te doen."

Koch zegt ook dat Van Houten en hij, die sinds de opnamen een relatie hebben, hun verliefdheid uiteindelijk ten dienste hebben gesteld van de film. "Ik ben verder gegaan dan ooit", zegt hij over zijn spel in Zwartboek, die vorig jaar verscheen.

Koch speelt in Zwartboek, een film van Paul Verhoeven, een SS-officier die verliefd wordt op een joods meisje (Van Houten) en zijn liefde met de dood moet bekopen.

Uniform

Koch wilde de rol van SS-officier Ludwig Müntze aanvankelijk niet spelen, zegt hij in Playboy, omdat hij wel even genoeg had van rollen waarin hij een uniform moet dragen.

De acteur speelde de laatste jaren de nazi-architect Albert Speer en graaf Schenk von Stauffenberg, de Duitse kolonel die in 1944 een aanslag pleegde op Adolf Hitler. De inhoud van de rol in Zwartboek sprak hem echter zo aan, dat hij besloot toch mee te doen.

Oscar

"Zoveel taboes, dat beviel me", zegt hij. Koch speelt ook de hoofdrol in Das Leben der Anderen, die dit jaar een Oscar kreeg voor de beste buitenlandse film.