LONDEN - De Britse actrice Helen Mirren (61), die een Oscar won voor haar rol als koningin Elizabeth II in de film The Queen, heeft een uitnodiging om te komen eten met de echte Queen afgewezen. Mirren had het te druk.

Dit meldde de Britse krant Mail on Sunday zondag. Hoge functionarissen van Buckingham Palace zijn not amused en reppen over een belediging. Zij wijzen erop hoe bijzonder de uitnodiging is.

Elizabeth had op 1 mei in haar Londense paleis willen dineren met Mirren, voorafgaand aan haar staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Mirren was toen al in de VS, waar zij meewerkt aan een film.

Verheugd

In Buckingham Palace was men verheugd over de toespraak die Mirren hield bij de Oscar-prijsuitreiking. Zij prees Elizabeth toen voor het behouden van "haar waardigheid, haar plichtsbetrachting en haar kapsel" in meer dan een halve eeuw op de troon.

In The Queen lijkt Mirren ook qua kapsel sprekend op de echte Queen. De film vertelt over de dagen na de dood van Lady Diana, de vrouw van kroonprins Charles, en de problemen die koningin Elizabeth had bij het omgaan met de spontane rouw van het volk.