AMSTERDAM - Het familiebedrijf van Sam Shaw, die beroemde foto's maakte van Marilyn Monroe, mag vrij gebruik maken van de kiekjes van de overleden superster. Dat besloot een rechter eerder deze week.

Monroe heeft nooit in haar testament laten vastleggen wie na haar dood de rechten van haar foto's krijgt.

Het familiebedrijf The Shaw Family Archives bezit onder meer de rechten op de beroemde foto van Monroe in de witte, wapperende jurk.

Srasberg

De vrouw van de in 1982 overleden producent van Monroe, Lee Strasberg, beheert sinds de dood van de blondine haar bezittingen.

Zij sleepte het bedrijf voor de rechter, omdat dat T-shirts met de opdruk van Monroe verkocht in de Amerikaanse staat Indiana.

De advocaat van Strasberg gaat in hoger beroep. Ook wil de weduwe Strasberg voorkomen dat op de website van The Shaw Familiy Archives vergunningen worden verkocht voor het gebruik van de foto's voor commerciële doeleinden.

Doodsoorzaak

Monroe overleed in 1962 in haar huis in Los Angeles. De officiële doodsoorzaak was een overdosis pillen, maar er wordt nog steeds gespeculeerd over een samenzwering.

Ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt door een fotograaf. Na haar ontdekking sierde ze de covers van vele bladen en trok zij de aandacht van Hollywood.

Ze speelde onder meer in de films 'All about Eve', 'Some like it hot' en 'Something's got to give'. In de eerste editie van Playboy publiceerde Hugh Hefner naaktfoto's van Monroe.