AMSTERDAM - Edsilia Rombley is niet bang om te verliezen tijdens het Eurovisie Songfestival. "Als ik een goed nummer heb, bij stem ben en lekker in mijn vel zit, dan moet het toch lukken?", zegt ze strijdbaar in De Telegraaf van zaterdag. "En zo niet, pech gehad."

Het is de tweede keer dat de 29-jarige zangeres Nederland vertegenwoordigt op het festival. Maar de omstandigheden zijn nu heel anders dan toen ze in 1998 de vierde plaats bereikte met het nummer 'Hemel en aarde'.

"Ik liet me sturen door mensen die het beste met me voor hadden en vergat wat ik er zelf van vond", legt ze uit. "Het jurkje zat oncomfortabel en op mijn schoenen kon ik geen stap lopen." Nu heeft ze het allemaal veel beter in de hand. "Deze keer sta ik op het podium in een outfit waarin ik me lekker voel."

Oosterhuis

'Nooit meer zonder jou', het nummer dat Rombley zingt op het songfestival, is geschreven door haar echtgenoot Tjeerd Oosterhuis. Hij schreef ook de meeste nummers voor haar laatste Nederlandstalige cd 'Meer dan ooit'.

Hoewel Oosterhuis haar het best kent, vindt Edsilia niet alles geweldig wat hij maakt. "Soms laat hij iets horen en zeg ik: 'nou nee schat; leuk bedacht, maar dit nummer voel ik niet'."

Prachtig

Het tegenovergestelde komt ook wel eens voor. "Dan sta ik af te wassen terwijl Tjeerd pianospeelt en dan komt er ineens iets prachtigs voorbij", legt ze uit. Als Edsilia hem dan vertelt hoe mooi ze het vindt, krijgt ze te horen dat het voor een andere artiest is. "Soms probeer ik hem dan nog over te halen, maar daar trapt hij helaas nooit in."

Edsilia realiseert zich dat haar deelname aan het Eurovisie Songfestival garant staat voor kritiek. "Kritiek krijg je altijd, zeker als ik straks verlies", weet ze. "Winnen doen we met z'n allen, maar als je verliest, sta je alleen."

Het Eurovisie Songfestival vindt op 10 mei plaats in Finland. Edsilia zingt 'Nooit meer zonder jou' in het Engels. De Engelse titel luidt 'On top of the world'.