LOS ANGELES - De befaamde Amerikaanse muziekproducer Phil Spector is maandag aangehouden op verdenking van moord. Hij werd ingerekend nadat in zijn huis in een voorstad van Los Angeles agenten een doodgeschoten vrouw hadden aangetroffen.

Spector (62) ontwikkelde zich vanaf het einde van de jaren vijftig tot een uiterst succesvol producent. Hij werkte samen met The Beatles, The Righteous Brothers, Elvis Presley, Ike and Tina Turner en The Ramones.

De producent tekende ook voor grote hits als Da Doo Ron Ron en Then He Kissed Me (Crystals) en Be My Baby (Ronettes). Hij creëerde een eigen geluid met violen, trompetten en extra slagwerk dat de Wall Of Sound wordt genoemd.

Borg

Spector is vrijgelaten tegen een borg van 1 miljoen dollar. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde dat de prominente advocaat Robert Shapiro de belangen van Spector behartigt. Shapiro zat in het team juristen dat in 1995 succesvol de van moord verdachte sportster O.J. Simpson verdedigde.

De naam van het slachtoffer is nog niet vrijgegeven, maar de politie zei wel dat het om een blanke vrouw van ongeveer 25 jaar gaat. Buren hadden de politie gebeld nadat ze schoten hadden gehoord. Spector is voorlopig de enige verdachte.

De producer werd geboren op 26 december 1940 in de Bronx (New York). Toen zijn vader negen jaar later zelfmoord pleegde, verhuisde hij met zijn moeder en zusje naar Los Angeles. Eind jaren '50 vormde hij met vrienden het bandje The Teddy Bears, maar legde zich al snel toe op het produceren. In 1989 is hij opgenomen in de Rock 'n' Roll Hall of Fame.