DEN HAAG - De prinsesjes Amalia en Alexia horen hun vader prins Willem-Alexander het liefst voorlezen uit Nijntje, uit de boeken van Annie M. G. Schmidt en uit Gruffalo.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de prins, vrijdag, een speciale site samengesteld, die maandagavond online ging. Daarin worden ook vragen van dertig volwassenen en tien kinderen namens de prins beantwoord.

Kranten

Voor zichzelf leest Alexander vooral veel kranten en vakliteratuur. In zijn vrije tijd leest hij Nederlandse literatuur, autobiografieën en boeken die over geschiedenis gaan.

Als voorbereiding op het staatsbezoek aan Turkije las hij Istanbul van Orham Pamuk en Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. Verder leest de prins boeken als The World is Flat van Thomas Friedman en 'een enkele keer een spannend boek van bijvoorbeeld Dan Brown', aldus de site (www.koninklijkhuis.nl).

Radio 1

De prins komt ook aan de orde als radioluisteraar en televisiekijker: "In de auto luistert de prins graag naar nieuwsuitzendingen op Radio 1. Op televisie houdt hij vooral de nieuws- en actualiteitenrubrieken bij. Ook kijkt hij naar sportuitzendingen."

Van alle dieren vindt de prins paarden het mooist, zo laat hij via de RVD aan de kinderen weten. Hij heeft de zwemdiploma's A en B, zo valt voorts op de site te lezen. Hoe laat hij van zijn moeder naar bed moet, dat is toch echt een vraag die niet meer aan de orde is, aldus de dienst. "De prins is veertig jaar."

De site geeft verder een biografie, een foto-overzicht en een felicitatieregister.