AMSTERDAM - Drie Indiase advocaten hebben een officiële klacht ingediend tegen Richard Gere en Bollywood-actrice Shilpa Shetty. Dat melden diverse Indiase media woensdag. De acteur nam Shetty zondag in het openbaar in de armen en kuste haar meermaals op de wangen.

Dat gebeurde in New Delhi tijdens een evenement ter vergroting van het bewustzijn over aids.

Volgens één van de advocaten is er sprake van een 'obscene daad' die in het conservatieve India niet getolereerd kan worden. Twee andere advocaten dienden eveneens klachten in tegen Shetty en tegen een zender die beelden van de kus uitzond.

Ophoping

Rechtszaken tegen beroemdheden zijn in het ultraconservatieve India aan de orde van de dag. Ze worden vaak aangespannen door publiciteitszoekers, die daarmee een gigantische ophoping van rechtszaken veroorzaken.

Maandag gingen in verscheidene Indiase steden al woedende menigtes de straat op en werden afbeeldingen van Gere in brand gestoken. In India, waar het openlijk tonen van affectie een taboe is, werd geschokt gereageerd op foto's van de omhelzing die overal de voorpagina haalden.

Big Brother

De 31-jarige Shetty won begin dit jaar de Britse versie van de realityshow Big Brother. Zij speelde in ongeveer vijftig Bollywoodfilms. De 57-jarige Gere is bekend van films als 'Pretty woman' en 'Shall we dance'.