AMSTERDAM - Actrice Nicole Kidman heeft vrijdag in Australië de Companion of the Order of Australia gekregen, de hoogste eer voor een burger. Ze kreeg de onderscheiding voor haar bijdrage aan de filmindustrie en haar inzet in de strijd tegen kanker.

"Het is een schouderklopje waar ik als klein meisje alleen maar van kon dromen", zei Kidman nadat ze de prijs in ontvangst had genomen.

De actrice is overigens niet in Australië, maar in Hawaï geboren. Wel komen haar beide ouders er vandaan en groeide ze er op.

Oscar

Kidman speelde in films als 'Days of thunder', 'Dogville' en 'The others'. Voor haar rol als Virginia Woolf in 'The hours' kreeg ze in 2003 de Oscar voor beste actrice.

Momenteel is ze in Australië voor de opnamen van haar nieuwe film 'Australia', van regisseur Baz Luhrmann. Eerder werkte ze met hem samen aan 'Moulin rouge'.

Keith Urban

De roodharige Nicole is getrouwd met countryzanger Keith Urban, die in Nieuw Zeeland is geboren, maar eveneens in Australië opgroeide. Eerder was ze getrouwd met acteur Tom Cruise, met wie ze twee kinderen adopteerde.