AMSTERDAM - De werkgever van de schoonmakers die in 2001 bij het opruimen van het kantoor van EMI Records in Londen dozen met fotomateriaal van onder meer The Beatles weggooiden, is voor een Britse rechter gedaagd.

Apple Corps. Ltd, dat de commerciële belangen van de Fab Four behartigt, diende eerder dit jaar samen met de platenmaatschappij een aanklacht in.

Vuionis

Volgens de platenmaatschappij zat er op de dozen met bijna vijfhonderd negatieven en foto's een briefje voor Crystal Services, waarop stond dat het geen vuilnis betrof. Het materiaal, dat was verdeeld over drie dozen, stond klaar om te worden vervoerd naar het bedrijfsarchief.

De schoonmaakploeg, die in de veronderstelling verkeerde dat het om vuilnis ging, vernietigde het materiaal.

Albumhoes

De zeven negatieven van foto's van de The Beatles die in één van de dozen zaten, zijn onvervangbaar. De foto's zijn gebruikt op de albumhoes van 'Please please me', het eerste officiële album van het viertal. Ook werden de plaatjes gebruikt op het verzamelalbum 'Red album' uit 1973.

"Het was het enig overgebleven materiaal van die fotosessie en het was van historische waarde en zeer waardevol", luidt de aanklacht.

Briefje

Clean Services weerlegt de beschuldigingen van Apple en EMI. Een woordvoerder van het bedrijf verklaart in de Britse krant The Daily Telegraph onder meer dat er geen briefje op de dozen zat.