DEN HAAG - Prinses Máxima heeft dinsdagavond om 21.56 uur in het Haagse ziekenhuis Bronovo het leven geschonken aan een dochter. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt. Het is de derde dochter van het Koninklijke paar.

Bekijk video

"We zijn erg dankbaar voor de geboorte van deze kerngezonde baby", aldus de vader, de Prins van Oranje. Hij was bij de geboorte aanwezig, net als bij die van zijn eerdere dochters. De baby woog bij de geboorte 4135 gram. De lengte van het kind is 52 cm.

Gynaecoloog M. Smeets en kinderarts-neonatoloog J. Kreijen-Meinesz stonden de prinses bij de bevalling terzijde, zoals ook bij de geboorte van Amalia en Alexia. Ook zij werden geboren in het Bronovo.

Live

De NOS doet woensdagochtend vanaf 08.10 uur live verslag van het persmoment met prins Willem-Alexander naar aanleiding van de geboorte van zijn derde dochter. Dit maakte de NOS dinsdagavond bekend.

De prins zal in aanwezigheid van enkele artsen in het Haagse Ziekenhuis Bronovo rond 08.15 uur een korte verklaring afleggen en enkele vragen van de media beantwoorden. Waarschijnlijk toont hij zijn jongste dochter aan de pers. Het verslag is te zien op Nederland 1 direct na het journaal.

Aangifte

Wat de naam van de baby is, is nog niet bekend. Willem-Alexander gaat later deze week de aangifte doen bij het Oude Stadhuis op de Groenmarkt in Den Haag. Burgemeester Deetman is daar waarschijnlijk niet bij, hij vertrekt woensdag naar Istanbul.

Beatrix

Koningin Beatrix kwam dinsdagavond meteen naar haar achtste kleinkind kijken. De Nederlandse bisschoppen waren onder de eersten die de prins en prinses feliciteerden en premier Jan-Peter Balkenende hield een felicitatietoespraak op radio en televisie.

Máxima werd dinsdagmiddag om kwart voor vier opgenomen in het ziekenhuis. De ouders van prinses Máxima waren toen al in Nederland om de blijde gebeurtenis van nabij mee te maken.

Troonopvolging

Amalia en Alexia werden beiden kort na hun geboorte via de pers en door middel van een rechtstreekse televisie-uitzending aan de bevolking getoond.

Een dergelijk eerste 'publieke optreden' van de boreling is op zijn vroegst woensdagochtend te verwachten, liet de RVD al eerder weten.

Het kind is vierde in de lijn van troonsopvolging, na prins Willem-Alexander, erfprinses Catharina-Amalia en prinses Alexia. Vijfde in de rij is prins Constantijn.

Felicitatieregister

Op de website van het Koninklijk Huis is een felicitatieregister geopend. In Paleis Noordeinde kan van woensdag 11 april, 11.00 uur tot vrijdag 13 april, 12.00 uur een register worden getekend.