AMSTERDAM - Nederland moet iets doen om de driehonderdduizend kindsoldaten een beter bestaan te bezorgen. Niets doen is geen optie, zei War Child-ambassadeur Marco Borsato dinsdag tegen minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA).

De zanger sprak bij de overhandiging van het rapport 'Kindsoldaten, de schaduw van hun bestaan'.

De overhandiging in het Haagse Nieuwspoort vormde de aftrap van een anderhalf jaar durende campagne van War Child tegen het inzetten van kindsoldaten in gewapende conflicten. In het rapport staan de situatie van kindsoldaten, de redenen voor hun rekrutering en de mogelijkheden om daar wat aan te doen centraal.

Dilemma

In het rapport staat dat wereldwijd één op de tien soldaten in conflictgebieden kind is. Borsato sprak over het dilemma van kindsoldaten. "Kinderen zijn dader en slachtoffer tegelijk. Ze hebben gemoord, geplunderd en handen afgehakt. Maar ze zijn veel meer slachtoffer dan dader. Kindsoldaten zijn kinderen zoals van jou en van mij. Daarom voel ik de morele verplichting om daar iets aan te doen."

Internationaal verdrag

Koenders zei dat de regering zoveel mogelijk wil doen aan het bestrijden van kindsoldaten. Hij vertelde dat het kabinet het internationale verdrag tegen kindsoldaten heeft ondertekend. "Alleen de Tweede Kamer moet daarmee nog instemmen, maar daar verwacht ik geen problemen mee."