AMSTERDAM - Marc-Marie Huijbregts heeft niets tegen Gerard Joling en Gordon. "Er is vast een markt voor", stelt hij deze week in de Gay Krant. "Maar ik betwijfel of hun capriolen de homo-emancipatie goed doen."

Volgens de 42-jarige acteur worden de twee zonnebankbruine zangers geëxploiteerd als circusact. "John de Mol presenteert dat duo simpelweg als rariteit en het publiek kan zich op veilige afstand lekker zorgeloos vermaken om al die bonte taferelen."

Huijbregts, die onlangs te zien was in de remake van de televisieserie ''t Schaep met de 5 pooten', maakt evenmin een geheim van zijn homoseksuele geaardheid. "Ik moet veel harder werken, omdat ik mijzelf wil neerzetten als vertrouwd en herkenbaar", vertelt hij. "Mensen voelen zich blijkbaar niet door mij bedreigd. Ze kunnen zich juist met mij vereenzelvigen, doordat ze mij niet ervaren alsof ik uit een totaal andere wereld kom."

Emancipatie

Door zijn herkenbaarheid hoopt de komiek, die in 2004 de VSCD Cabaretprijs won, de homo-emancipatie te bevorderen. "Niet bewust", legt hij uit. "Homo-zijn is nu eenmaal niet het enige wat mij definieert." Zijn voorstellingen en programma's dragen echter onbedoeld bij aan de acceptatie van homo's, denkt hij. "Ik heb daardoor wel ontdekt dat je veel voor homo's kunt betekenen zonder de barricades op te gaan."