AMSTERDAM - Will Smith is door het Amerikaanse blad Newsweek uitgeroepen tot machtigste acteur van Hollywood. Hij wordt op de lijst gevolgd door Johnny Depp en Ben Stiller.

Bekijk video

Newsweek stelt de lijst samen naar aanleiding van interviews met studiobazen en producers. Verder wordt de macht van een acteur gemeten aan de omzet van een film in het openingsweekend.

Macht

De gemiddelde kosten van een film bedragen 75 miljoen euro. Wanneer een film in het eerste weekend meer dan 22 miljoen euro opbrengt, stijgt de macht van een acteur. De 38-jarige Will Smith haalde met zijn films in totaal ruim 3,2 miljard euro op.

"Hij is de enige acteur die een openingssucces van een film kan garanderen", zegt een studiobaas. "Je hebt Will Smith en je hebt stervelingen."

Bevolking

Volgens producers spreekt de donkere acteur alle lagen van de bevolking aan. Hij is getrouwd met Jada Pinkett en staat bijna nooit in de roddelbladen.

Bovendien heeft Will een talent om goede scripts uit te zoeken. Bijna iedere film die hij maakte sinds 'Independence day' (1996) is een kaskraker geweest. Zijn laatste film 'The pursuit of happyness' haalde een omzet van ruim 223 miljoen euro.

Mel Gibson

Will Smith stoot, samen met Johnny Depp en Ben Stiller, Tom Hanks, Tom Cruise en Mel Gibson uit de top drie van machtigste acteurs. Newsweek geeft als reden op dat Gibson al ruim vijf jaar niet meer in een grote film heeft gespeeld.

Tom Cruise verloor zijn geloofwaardigheid toen hij op de bank bij Oprah Winfrey sprong om zijn liefde voor Katie Holmes duidelijk te maken.

Tom Hanks is volgens het blad boven de lijst uitgestegen. Volgens de filmbonzen kan Hanks werken wanneer het hem uitkomt en houdt de hele wereld van hem.