AMSTERDAM - Een dodelijke combinatie van slaappillen en andere medicijnen is de in februari overleden ex-playmate Anna Nicole Smith per ongeluk fataal geworden. Dat hebben de autoriteiten van de Amerikaanse staat Florida maandag gezegd.

Bekijk video

De dood van Smith (39), vorige maand in een hotel in de plaats Hollywood in de staat Florida, is voornamelijk het gevolg geweest van het kalmeringsmiddel chloraalhydraat, zei forensisch expert Joshua Perper. Smith slikte daarnaast nog een waslijst aan andere medicijnen, waaronder methadon als pijnstiller.

Opzet

Uit de autopsie zijn volgens de politie geen aanwijzingen naar voren gekomen dat er sprake is geweest van kwade opzet, of dat Smith leed aan een ziekte. Eerder was geopperd dat zij voor haar dood vanwege buikgriep enkele dagen nauwelijks buiten haar hotelkamer was gesignaleerd.

Omdat haar dood zo plotseling kwam en haar 20-jarige zoon Daniel vijf maanden eerder eveneens onder verdachte omstandigheden om het leven kwam, wordt er door sommigen gespeculeerd dat de twee zijn vermoord. Dinsdag zal naar verwachting op de Bahama's, waar Daniel stierf, een onderzoek naar zijn dood ingesteld worden.

Negen medicijnen

Dinsdag werd bekend dat de overdosis werd veroorzaakt door ten minste negen medicijnen. Dat blijkt uit een gedetailleerd autopsierapport. De 39-jarige blondine had last van buikgriep en hevige koorts, maar weigerde naar het ziekenhuis te worden gebracht.

Ook zou zij een infectie hebben gehad aan haar billen, vanwege injecties die zij zichzelf zou hebben toegediend. Smith gebruikte vele voorgeschreven medicijnen tegen onder andere depressie en angstaanvallen.

Het zelden voorgeschreven slaapmiddel chloraalhydraat zou de genadeklap hebben toegediend. De blondine zou het zware medicijn, waarvan de aanbevolen dosis enkele theelepels bedraagt, vaak rechtstreeks uit de fles hebben gedronken. Het middel zou ook de dood van Marilyn Monroe, het icoon van Smith, hebben betekend.

Ambulance

Onduidelijk blijft waarom het zo lang heeft geduurd voordat een ambulance ter plekke was. Volgens het autopsierapport werd om één uur 's middags het noodnummer gebeld. Pas een kleine twee uur later werd Smith het ziekenhuis binnengebracht, waar zij even later dood werd verklaard.