AMSTERDAM - Oprah Winfrey ontkent de aantijgingen dat de school die ze begin dit jaar in Zuid-Afrika opzette te streng is.

"Ons doel is de meisjes een veilige omgeving bieden, waar zij kunnen studeren en zich kunnen ontwikkelen", schrijft de Amerikaanse talkshowkoningin in een verklaring van The Oprah Winfrey Leadership Academy Foundation.

Contact

Ouders van de leerlingen klagen over het gebrek aan contact met de meisjes. De bezoekregeling werd onlangs teruggedraaid van eens per twee weken naar één keer per maand.

Ook zouden de meisjes verplicht een dieet van yoghurt, boterhammen en fruit volgen en zouden ouders tijdens de schaarse bezoekjes geen snoep mogen meenemen. Bovendien zou doordeweeks telefoneren of e-mailen met het thuisfront uit den boze zijn.

Kranten

Volgens de school is van al die beweringen niets waar. Ouders mogen tijdens bezoekjes meenemen wat ze willen, maar worden wel aangemoedigd daarbij te kiezen voor boeken en kranten.

Ook de beschuldiging dat de school onlangs een satellietverbinding met Oprah verbrak toen ouders hun klachten met haar bespraken, zou niet waar zijn. Volgens de school is er nooit sprake geweest van een satellietverbinding.

Nelson Mandela

De school voor arme meisjes in de buurt van Johannesburg ging begin januari open. Diverse wereldsterren als Tina Turner en Mariah Carey waren getuige van de openingsceremonie. Ook de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela liet zich zien.

Oprah tastte diep in de buidel om de bouw van de luxe school mogelijk te maken. Het complex kostte haar zo'n dertig miljoen euro.