HILVERSUM - Een hilarische, goedgetimede speech van de premier, zoenen van prinses Margriet en een openlijke liefdesverklaring van zijn vrouw Janine. Joop van den Ende beleefde maandag een prachtige avond.

Van den Ende was compleet verrast met het diner, direct na de opnamen van een aan hem opgedragen showprogramma, dat vrijdagavond door de Tros via Nederland 1 op televisie wordt uitgezonden.

Janine en hun kinderen Iris (17) en Vincent (14) hadden alle plannen tot het laatste toe voor Van den Ende, die vorige maand 65 jaar werd, geheim weten te houden.

Gasten

Duizend gasten hadden ze uitgenodigd, uit diverse landen waar Van den Ende actief is. En de bekende Nederlanders kwamen massaal meefeesten: van Freek de Jonge tot Jamai Loman, van Hans Croiset tot Vanessa, van burgemeester Deetman van Den Haag tot Karin Bloemen, speciaal gestoken in een jurk die bedrukt was met portretten van de jarige.

André van Duin

De tv-show begon met een van de beschermelingen van Van den Ende, André van Duin. "Hoe zou 't zijn als ik jou niet had ontmoet", zong hij tot de producent. "Ik ken je bijna langer dan ik m'n ouders heb gekend, vandaar dat ik je bijna als m'n tweede vader zie." Ook Marco Borsato bracht een obade.

Hans Liberg nam Van den Ende op de hak door alle melodieën uit zijn voorstellingen hetzelfde te laten klinken, Simone Kleinsma zong met de Donna's uit Van den Endes Mamma Mia!-voorstellingen uit de andere landen.

Hans Kesting, Arjan Ederveen, Victor Löw, Jules Croiset en Willem Nijholt speelden allemaal een King Lear, Nijholt met zijn Indische accent: "Ginds zie ik de duivel, Mijn God, het is Krabbé!"

Krabbé

Krabbé had vermanende woorden voor de jarige: "Je moet rustiger aan gaan doen, dan kunnen wij onze smokings eens even naar de stomerij brengen", doelend op het grote aantal premières van Van den Ende.

Showmasters

Showmasters uit het tv-verleden, onder wie Ted de Braak en Ron Brandsteder, zongen ook al een lied voor de jarige.

Videoboodschappen van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, regisseur Paul Verhoeven, Phil Collins, Liza Minnelli, Udo Jürgens (over wie Van den Ende in Duitsland een musical maakt), Björn Ulvaeus van Abba.

Geert Mak ("Joop, jij bent zoals de elite zich hoort te gedragen, jij bent gaan teruggeven") was er op video, Sonja Barend verklapte ooit overwogen te hebben bij Van den Ende te gaan werken ("Maar ik was al gelukkig") en Connie Palmen vertelde dat de producent wijlen haar grote liefde Ischa Meijer zo gelukkig had gemaakt door hem zijn talkshow te geven.

Balkenende

De erkenning voor Van den Ende is laat gekomen, maar niet meer stuk te krijgen, bleek ook uit de woorden van premier Jan Peter Balkenende. "Joop, jij hoort in het rijtje van Philips en Heineken."