AMSTERDAM - 'Zwartboek' is tijdens de uitreiking van de Rembrandt Awards uitgeroepen tot beste Nederlandse film van afgelopen jaar.

Bekijk video

De enige Nederlandse publieksprijzen voor film zijn maandagavond uitgereikt in Panama in Amsterdam. Ook 'Zwartboek'-hoofdrolspeelster Carice van Houten viel in de prijzen. Ze werd verkozen tot beste Nederlandse actrice.

Daniel Boissevain ontving de Rembrandt voor beste Nederlandse acteur voor zijn vertolking van Herman Brood in de film 'Wild Romance'. De Amerikaanse film 'Pirates of the Caribbean: dead man's chest' viel drie keer in de prijzen.

Depp

De film won in de categorieën voor beste buitenlandse film en beste dvd-release en hoofdrolspeler Johnny Depp werd onderscheiden met de Rembrandt voor beste buitenlandse acteur. Meryl Streep werd uitgeroepen tot beste buitenlandse actrice voor haar rol in 'The devil wears Prada'.

Voor het uitreiken van de awards aan de buitenlandse prijswinnaars reisde organisator René Mioch af naar Hollywood, waar hij de prijzen persoonlijk overhandigde. In 1998 werden de Rembrandt Awards voor het laatst uitgereikt.