AMSTERDAM - De meisjesschool die Oprah Winfrey begin dit jaar opende in de buurt van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg is te streng. Dat vinden ouders van de leerlingen, die klagen over een gebrek aan contact met hun kinderen.

Het complex, dat uitsluitend is bedoeld voor arme meisjes van 12 en 13 jaar, werd begin dit jaar geopend in aanwezigheid van een peloton beroemdheden.

De bezoekregeling op de school zou zijn teruggedraaid van eens per twee weken naar eenmaal per maand. Volgens het Afrikaanse persbureau News 24 heeft een moeder een half uur voor het hek staan wachten voordat ze naar binnen mocht en mag zij haar dochter maar twee uur per maand zien.

Snoep

De meisjes mogen tijdens het bezoek bovendien geen snoep of andere lekkernijen ontvangen. Ook mogen de ze maar een keer per week telefonisch contact hebben. "Al woon je op de mooiste plek van de wereld, je gaat je familie toch missen", verwoordt één van de moeders de onvrede.

De meisjes kunnen op de school punten verdienen met goed gedrag. In ruil daarvoor kunnen ze kleren kopen in een winkel in het complex. Verder zouden de meiden een dieet van yoghurt, fruit en sandwiches volgen.

Welzijn

Volgens schoolhoofd John Samuels is er niets mis met het systeem. "We zorgen goed voor het welzijn van de meisjes, die heeft onze prioriteit."

Mariah Carey

Bij de opening van de school in januari waren behalve talkshowkoningin Oprah zelf sterren aanwezig als Tina Turner, Mariah Carey en Sidney Poitier.

Ook de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela gaf acte de présence. Winfrey zei er bewust naar te hebben gestreefd de openingsplechtigheid op te luisteren met vips, omdat hun stem in de Verenigde Staten en ver daarbuiten wordt gehoord.

Armoede

Mandela zei dat Winfrey met haar carrière had aangetoond dat het 'met hard werken en studeren' mogelijk is armoede te overwinnen. De school kostte Oprah een slordige dertig miljoen euro.

Hotel

Het complex is voor Zuid-Afrikaanse begrippen erg luxe en lijkt meer op een hotel dan op een school.