BRUSSEL - De Amerikaanse filmmaker Steven Spielberg zet zijn tanden in de Vlaamse stripheld Kuifje. Zijn filmstudio DreamWorks heeft Studio's Hergé toegezegd een serie films over Kuifje te maken.

Nick Rodwell, topman van Studio's Hergé en getrouwd met de weduwe van de tekenaar van Kuifje, heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De eerste film moet over twee jaar uitkomen. Het is nog niet bekend of het een tekenfilm of een speelfilm wordt."Het is in elk geval een erg grote productie", zei Rodwell, die de namen van de acteurs nog niet bekend mocht maken.

Oude wens

Een verfilming van de Kuifje-verhalen door de beroemde regisseur was een oude wens van de in 1983 overleden tekenaar Hergé.

Spielberg wilde de avonturen van de Vlaamse verslaggever al eerder verfilmen, maar toen Hergé in de kleine lettertjes las dat de filmmaker de klus ook kon uitbesteden, weigerde hij zijn handtekening onder het contract te zetten.

Het nieuws van de verfilming komt in het jaar dat Hergé honderd jaar zou zijn geworden. Het eeuwfeest wordt wereldwijd gevierd met allerlei festiviteiten.

De Brusselse tekenaar Hergé (Georges Remi) tekende Kuifje in 1929 voor het eerst. Het was in een krantenstrip over een journalist die zo hard reed dat zijn haar opwaaide. De jonge reporter Kuifje verscheen daarna in zeventien albums, waarvan wereldwijd naar schatting 200 miljoenen stuks zijn verkocht in ruim zestig talen.

Preproductie

Of de Spielberg-film gebaseerd is op een of meerdere bestaande Kuifje-albums, kon Rodwell niet zeggen. "Hollywood blijft Hollywood", zei de topman, die hoopt op een flinke reclame en merchandising voor de stripheld.

Dreamworks is inmiddels begonnen met de preproductie van de film, aldus Rodwell. Diverse ploegen speuren in België al naar locaties. Rodwell verwacht niet dat de filmcrew ook Nederland aandoet, zei hij desgevraagd.

Eeuwfeest

Het nieuws van de verfilming komt in het jaar dat Hergé honderd jaar zou zijn geworden. Het eeuwfeest wordt rond 22 mei wereldwijd gevierd met allerlei festiviteiten. Zo begint dan in Rotterdam een Kuifje-musical, die later ook in Oostende wordt opgevoerd.

De Belgische Post geeft in mei maar liefst 25 Kuifje- en Hergé-zegels uit. De Brusselse spoorwegen schilderen een zeer grote fresco van Kuifje met treinen in het vernieuwde station Brussel-Luxemburg.

Op de bewuste dag wordt ook de eerste steen gelegd voor een heus Kuifjemuseum in de Belgische stad Louvain-la-Neuve, twintig kilometer ten zuidoosten van Brussel. De deuren moeten in de lente 2009 open gaan, aldus de initiatiefnemer Charles Dierick donderdag.

Dat alle evenementen samenvallen zorgt voor flink wat exra werk voor Studio's Hergé, waar nu 62 mensen werken. "We zijn niet bang werkloos te raken", zei Dierick schertsend. "We zullen de komende tijd extra mensen aannemen, vooral juristen met verstand van filmrechten."